Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
10 oktober 2023
4 min lezen

RPO recruitment: een gids om jouw wervingsproces te stroomlijnen

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel
Vision to see business direction, economic forecast or future, strategy to success or business objective, career path concept, businessman on giant pointing finger with telescope to see vision.
Als organisatie is het werven van nieuw talent een cruciaal onderdeel van jouw bedrijfsvoering. Het is echter ook een tijdrovend en vaak kostbaar proces. Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar om dit proces te stroomlijnen en het succes van jouw werving te vergroten. Een van deze oplossingen is het gebruik van Recruitment Process Outsourcing (RPO). In dit artikel laten wij je kennis maken met RPO recruitment en leggen we uit hoe het jouw werving kan verbeteren.

Wat is RPO recruitment?

RPO recruitment is een proces waarbij bedrijven hun wervingsactiviteiten uitbesteden aan een externe serviceprovider. Dit kan variëren van het uitbesteden van een deel van het wervingsproces tot het volledig uitbesteden van de werving en selectie van kandidaten. RPO services worden aangepast aan de specifieke behoeften van jouw organisatie en helpen om de kwaliteit van jouw werving te verbeteren, terwijl je tegelijkertijd kosten bespaart.

Veelvoorkomende uitdagingen in wervingsprocessen

Wervingsprocessen kunnen veel uitdagingen met zich meebrengen. Een van de meest voorkomende uitdagingen is het vinden van gekwalificeerde kandidaten. Het kan moeilijk zijn om de juiste kandidaat te vinden die over de juiste competenties beschikt. Hierdoor staan vacatures langer open dan gewenst waardoor jouw organisatie minder efficiënt kan opereren.
Searching the best candidate or job, Human resources, head hunt, choosing talent for job vacancy or company recruitment concept, employer boss or HR use magnifying glass to choose job interview people
Een andere uitdaging is het beheren van het wervingsproces zelf. Hoe hou je regie en overzicht op het proces en zorg je ervoor dat alle betrokken partijen op dezelfde pagina zitten.

Voordelen van RPO

Er zijn veel voordelen verbonden aan RPO. Een van de voordelen is dat het helpt om de kwaliteit van uw werving te verbeteren. RPO hebben alle expertise in huis die nodig is om de juiste kandidaten te vinden. Denk aan de kennis en middelen om tot een optimale candidate journey te komen. Een ander voordeel van het gebruik van RPO is dat het je tijd en geld kan besparen. Het wervingsproces is tijdrovend en kan leiden tot hoge kosten, vooral als je ook gebruik maakt van externe partijen. Denk aan het inschakelen van werving en selectiebureaus voor bepaalde vacatures. Door het uitbesteden van jouw wervingsactiviteiten aan een RPO partner, kan je jou concentreren op de kernactiviteiten en besparen op wervingskosten.

RPO in verschillende vormen

RPO is het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van jouw recruitment. Wat je uitbesteed is afhankelijk van jouw specifieke behoeften. Een van de meest voorkomende soorten RPO is end-to-end RPO. Hierbij voert de RPO provider het volledige wervingsproces van begin tot einduit.
Choose candidate for job position, HR, human resources recruitment or hiring new employee, career opportunity or interview, talent or headhunter concept, businessman pointing at chosen candidate.
Andere soorten RPO services zijn bijvoorbeeld project-RPO, waarbij de RPO provider wordt ingehuurd voor een specifiek project waarbij in een bepaald tijdsbestek een x-aantal vacatures moet worden vervult. Bijvoorbeeld voor een nieuw project . Het kan om tientallen maar ook om honderden mensen gaan. Daarnaast is er modulaire RPO, waarbij de RPO provider specifieke onderdelen uitvoert binnen het wervingsproces. Denk aan sourcing en 1e screening. Naast RPO zijn er meerdere opties namelijk:

Een goede RPO partner voor jouw organisatie

Het kiezen van de juiste RPO partner is een belangrijke beslissing. Je gaat namelijk een intens partnership aan met elkaar. Bij het kiezen van een RPO partner is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals ervaring van de partij, de kennis van jouw bedrijfstak en flexibiliteit. Ook de mogelijkheden die de partij kan bieden op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie zijn goed te onderzoeken. Recruitment vraagt nu eenmaal om verschillende expertises en het is fijn als je al deze expertises bij 1 partner kan vinden.

Implementatie van RPO in jouw wervingsproces

Als je hebt besloten om RPO te implementeren dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit grondig en met alle belangrijke stakeholders gebeurd.

Het meten van het succes van RPO services

Het meten van het succes van RPO is belangrijk om te bepalen of de services effectief zijn voor jouw organisatie. Voorbeelden hiervan doorlooptijd, kosten per hire en de kwaliteit van de kandidaten. Door deze en andere factoren te meten, monitoren wij structureel de dienstverlening ter optimalisatie van de RPO.

De toekomst van RPO

De toekomst van RPO ziet er veelbelovend uit.
Automation or technology to help development process, Martech or marketing technology, industry or production factory concept, robot hand help put together cogwheels system with lightbulb idea.
Door de voortdurende krapte in de arbeidsmarkt, de snelle technologische ontwikkelingen en de veranderende vraag door nieuwe banen die ontstaan, is recruitment een echt specialisme. Niets iets wat je er even bij doet. Hierdoor maken organisaties steeds vaker de keuze om op het gebied van recruitment met een RPO partner te werken. Wil je meer weten over RPO recruitment via EN HR solutions? Neem dan gerust contact met ons op of laat je contactgegevens hieronder achter en wij nemen op een gewenst moment contact met je op!
LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd