12 maart 2024
4 min lezen

Diversiteit en inclusie (D&I) trends voor 2024

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel

In een eerder artikel omschreven we reeds de recruitment trends voor 2024. In dit artikel delen we de belangrijkste diversiteit en inclusie trends voor 2024. We laten hiervoor onze D&I experts Sara Al Asady en René Kleinveld aan het woord. Ben jij klaar om diversiteit , inclusie en gelijkwaardigheid bespreekbaar te maken?

Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG)

Het begrip diversiteit en inclusie (D&I) is bij iedereen bekend. Het staat ook steeds vaker op de agenda van organisaties. Dit is hard nodig en bijzonder fijn, maar het begrip dekt helaas niet meer de volledige lading. We spreken daarom voortaan over DIG.

DIG staat voor diversiteit, inclusie en gelijkwaarheid.

Dit plaatje dekt heel mooi de lading. Gelijke behandeling en inclusie gaat niet alleen over iedereen hetzelfde behandelen. Het gaat er juist om dat iedereen passend wordt behandeld zodat zij krijgen wat ze nodig hebben om succesvol te kunnen zijn. Zodat precies hun talenten worden benut, juist met hun verschillen.

DIG is meer dan ooit een prioriteit. Daarom zal je het begrip in 2024 veel vaker lezen, horen en voelen. Niet alleen bij/via ons, maar naar alle waarschijnlijkheid ook binnen de maatschappij.

1. Medewerkersbetrokkenheid

Sara Al Asady, RPO recruiter en D&I specialist bij EN HR solutions, ziet een eerste D&I trend voor 2024, namelijk medewerkersbetrokkenheid.

“Medewerkersbetrokkenheid zal in 2024 verder worden getrokken dan alleen je uitspreken over datgene waarin je expert bent.”

“Je inclusief voelen, je uitspreken zoals je bent, je eigen gender benoemen, wc’s voor iedereen, gelijkwaardigheid op de werkvloer. Je voelt je gezien en gehoord, in alle lagen van de organisatie. Je krijgt ruimte om feedback te geven maar geeft zelf ook eerlijke feedback.”

“Gesprekken met werknemers kunnen gaan over de dagelijkse werkzaamheden, persoonlijke behoeften en de mogelijkheid om te groeien. Maar ook wanneer een bedrijf beslissingen moet maken, denken werknemers graag mee. Wanneer er ruimte is voor inspraak voelen werknemers zich serieus genomen en is de kans kleiner dat ze vertrekken.”

2. Data geïnformeerd

Een tweede D&I trend voor 2024 komt eveneens van Sara Al Asady en gaat over data geïnformeerd zijn.

“Hoe meer data-gedreven je als recruiter, organisatie en/of maatschappij werkt, hoe minder subjectief je kan handelen. Zo kan je op basis van data meer objectief een besluit vormen. Je eigen mening en vooroordelen worden dan minder belangrijk.”

“Meer nog, op basis van data krijg je inzicht in allerlei zaken die je kunnen helpen bij het maken van beslissingen. Het opstarten van een nieuw (D&I-) project doe je niet langer op buikgevoel, maar op basis van wat er speelt binnen de organisatie en waar er behoefte aan is.”

“De toekomst is dus een meer datagedreven HR-beleid wat gebruik maakt van objectieve gegevens en analyse om beslissingen te ondersteunen en de effectiviteit van HR-initiatieven onder andere met betrekking tot diversiteit en inclusie te vergroten.”

“Deze manier van denken wordt ondersteund door de aangekondigde wet anti-discrimininatie. In deze wet wordt beschreven dat je een anti-discriminatiebeleid hebt. Je moet vastleggen hoe je sollicitatieprocedure eruit ziet en dit bijvoorbeeld tonen op je werken-bij website.”

3. Flexibel werken

René Kleinveld, Recruitment Innovation Consultant bij EN HR solutions, bespreekt de derde en voorlopig laatste D&I trend voor 2024 namelijk flexibel werken.

“Organisaties zullen flexibel werken in al hun vormen, maten en wensen moeten omarmen. Niet alleen om meer inclusief te zijn, maar ook om in te spelen op een groeiende behoefte van (een nieuwe groep) medewerkers.”

Werktijden

“Je hebt de klassieke lading van flexibel werken waarbij je als medewerker naar eigen behoefte bepaalt welke dagen/uren je werkt. Een mooi voorbeeld hierbij is hoe wij in Nederland massaal parttime werken. Dit idee wordt steeds verder aangevuld met het wisselen van feestdagen naar eigen wens.”

Locatie

“Flexibel werken omvat ook steeds vaker de locatie waar je werkt. Dankzij corona weten we dat je perfect van thuis of elke andere locatie kan werken dan op kantoor. Dat maakt dat werkgevers vaker remote werken of werken vanuit het buitenland toestaan.”

Arbeidsvoorwaarden

“Maar flexibel werken gaat niet alleen over flexibiliteit in termen van locatie en werktijden, maar ook in termen van arbeidsvoorwaarden. Medewerkers willen steeds meer zelf meebeslissen over hun arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan het toekennen van een (korte) sabbatical om tot nieuwe inzichten te komen.”

“Denk hierbij ook aan activity based werken: mensen kiezen de werkplek die het beste past bij hun activiteiten. Zo wisselen ze op kantoor, thuis en op andere locaties werken graag af. Kantoren met ruimtes voor hybride meetings, lounges voor ontmoetingen, brainstormruimtes met hoge tafels om agile samen te werken en akoestische boxen voor videobellen, grote schermen in vergaderzalen, etc.”

Hoe kan EN HR solutions je hierbij helpen?

Wil je aan de slag met één of meerdere van deze d&I trends? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of laat je ontactgegevens hier achter en wij nemen op een gewenst moment contact met jou op!

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd