Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
14 november 2022
Lodi Planting
4 min lezen

De 15 voordelen van arbeidsmarkt
communicatie

Organisaties die arbeidsmarktcommunicatie actief omarmen plukken daar de vruchten van. Dat komt omdat de voordelen van arbeidsmarktcommunicatie ongekend zijn. In dit artikel delen we de 15 voordelen van arbeidsmarktcommunicatie.

 

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel

Wat is arbeidsmarktcommunicatie ook alweer?

Eerst nog even de definitie van arbeidsmarktcommunicatie waarmee wij ons als EN HR solutions het meest mee kunnen identificeren. “Arbeidsmarktcommunicatie is alle communicatie die je, al dan niet strategisch, doet naar potentiële, huidige en/of voormalige medewerker(s) via alle media op de arbeidsmarkt met als doel hen te aan te trekken en te behouden. Deze definitie komt uit de blog wat is arbeidsmarktcommunicatie. Daarin krijg je ook meer uitleg over de variabelen uit de definitie en lees je over het verschil met employer branding.

Waarom zou je arbeidsmarktcommunicatie omarmen?

Het is een statement om te zeggen dat organisaties die arbeidsmarktcommunicatie actief omarmen en inzetten daar de vruchten plukken. Maar we durven dat omdat wij opmerken dat die organisaties slimmer omgaan met de war for talent, de kandidaat-gedreven- en de continu veranderende arbeidsmarkt. We lichten die graag voor je toe.  

1. De war for talent

De war for talent is een term die al een aantal jaar te pas en te onpas wordt geroepen. Maar cijfers tonen aan dat de war for talent wel degelijk de huidige realiteit is. Gelukkig beseffen en geloven veel organisaties dit wel, maar toch handelen zij hier vrijwel nooit naar. Is de pijn van te weinig personeel dan nog niet groot genoeg? De meeste organisaties blijven hetzelfde doen wat ze altijd hebben gedaan en hopen op een andere uitkomst. Dit is, volgens Einstein, de definitie van waanzin. Arbeidsmarktcommunicatie kan een interessante oplossing zijn omdat EN HR solutions als geen ander weet hoe we de juiste doelgroep weten te bereiken. Daarnaast ben je middels goede arbeidsmarktcommunicatie structureel zichtbaar bij hen.  

2. De (candidate driven) arbeidsmarkt

Een aanleiding voor de war for talent is de huidige kandidaat gedreven arbeidsmarkt. Dit wil zeggen dat, in de arbeidsmarkt van vandaag, de kandidaat het momenteel voor het zeggen heeft. In die zin kan een kandidaat, afhankelijk van zijn of haar functie, kiezen voor 15 andere werkgevers die een soortgelijke vacature hebben openstaan. Dit is, nog niet zo lang geleden ook al eens anders geweest, waarbij de werkgevers het voor het zeggen hadden en dat maakt de arbeidsmarkt grillig en in zekere zin onvoorspelbaar. Voor organisaties is het dus super belangrijk om enerzijds top of mind te zijn bij de ideale doelgroep, de kandidaat die je wil benaderen voor je vacature(s), en anderzijds jezelf als organisatie te onderscheiden van de concurrentie. Hier kan arbeidsmarktcommunicatie een oplossing zijn en EN HR solutions je bij helpen.  

3. De arbeidsmarkt verandert continu

Een laatste reden waarom organisaties arbeidsmarktcommunicatie actief zouden moeten omarmen is omdat de arbeidsmarkt continu in beweging is. Dit maakt dat permanente communicatie noodzakelijk is, want wanneer je jouw boodschap niet mee laat bewegen op de huidige realiteit dan sla je de plank altijd mis.   In dat geval ben je niet aantrekkelijk voor de doelgroep die je probeert te bereiken en mis je de nodige capaciteit om succesvol te zijn. Arbeidsmarktcommunicatie is dus niet iets dat je er zomaar even bijdoet en daarom kan EN HR solutions, een partij die gelooft dat recruitment marketing is, een interessante optie zijn.

De 15 voordelen van arbeidsmarktcommunicatie

Met dit in ons achterhoofd kunnen we kijken naar de 15 voordelen van arbeidsmarktcommunicatie (AMC). Dankzij het actief inzetten van arbeidsmarktcommunicatie:
 • krijg je kandidaten die bewust voor jouw als organisatie kiezen.
 • behoud je de medewerkers die je belangrijk zijn voor je organisatie.
 • bouw je aan een sterk(er) werkgeversimago.
 • creëer je ambassadeurs voor je organisatie.
 • werk je aan een professionele uitstraling van je organisatie.
 • onderscheid je jezelf als organisatie ten opzichten van de concurrentie.
 • werk je aan je naamsbekendheid (bij de ideale doelgroep).
 • communiceer je met de doelgroep die wil je bereiken, binden en boeien.
 • verleid je ook latent werkzoekenden (zij die niet actief aan het zoeken zijn).
 • word je aantrekkelijker voor de kandidaat die je wil benaderen.
 • verhoog je de kwaliteit van de aanname/aanwerving (quality of hire).
 • laat je de kandidaat voor jouw bedrijfscultuur kiezen.
 • blijf je op de korte, middellange en lange termijn in beeld bij jouw doelgroep.
 • geloof je dat recruitment ook een vorm van marketing is.
 • verlaag je jouw wervingskosten op lange termijn.

Arbeidsmarktcommunicatie via EN HR solutions

Alle bovengenoemde voordelen van arbeidsmarktcommunicatie zijn ook van toepassingen bij EN HR solutions. Maar wanneer je dit door ons laat gebeuren, dan geniet je ook van uitzonderlijke voordelen die enkel EN HR solutions je kan bieden. Hierover vertellen wij jou graag meer in een persoonlijk gesprek. 😁   Wil je meer weten over (de voordelen van) arbeidsmarktcommunicatie? Of wil je een vrijblijvend gesprek? Laat je gegevens dan na via deze pagina en Charlotte Mertens neemt contact met je op.
LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
Geschreven door
Lodi Planting

Teamlead AMC België

LinkedIn LodiPlanting