Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
24 oktober 2023
4 min lezen

Wat doet een recruiter: een uitgebreide gids

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel
wat doet een recruiter
Ben jij op zoek naar informatie over wat een recruiter precies doet? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij leggen je graag uit welke verschillende soorten recruiters er zijn, wat hun taken en verantwoordelijkheden zijn, alsook de vaardigheden en opleiding die nodig zijn om in deze rol te slagen.

Soorten recruiters

Er zijn verschillende soorten recruiters, afhankelijk van hun rol en waar ze werken. Hieronder een aantal basistypen van recruiters. 1. Corporate recruiters Een corporate recruiter is werkzaam bij een organisatie. Hij of zij doet de werving van (vaak) de vaste profielen en is meestal onderdeel van een recruitment of HR-team. De recruiter is de regisseur van het hele proces en voert naar gelang zelf 1 of meerdere onderdelen van het proces uit. Denk aan de intake, het schrijven van de vacaturetekst en het voeren van gesprekken. Vaak werkt een corporate recruiter samen een bureau voor arbeidsmarktcommunicatie en bureaus ter ondersteuning van de werving. 2. Recruitment consultants Recruitment consultants werken voor recruitmentbureaus, ook wel werving- en selectiebureaus genoemd. Zij worden ingeschakeld door organisaties voor de werving van vaste kandidaten in uiteenlopende functies. De recruiter een x-aantal klanten waar hij of zij voor rekruteert en is daarnaast ook verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten. 3. Intercedenten Een intercedent werkt voor een uitzendbureau. Intercedenten richten zich voornamelijk op de bemiddeling van tijdelijk personeel, uitzendkrachten. Dit kan voor uiteenlopende functies in verschillende sectoren.

Wat doet een recruiter?

De kerntaak van de recruiter is het maken van de juiste match. Het vinden van de juiste kandidaat op het juiste moment. De meestvoorkomende taken van een recruiter zijn:

Intake

Een recruiter doet een intake gesprek met de hiring manager voor een specifieke vacature. Hierin worden o.a. de vereisten, verantwoordelijkheden en verwachtingen van de functie uitgevraagd.

Vacaturetekst schrijven

Op basis van de intake schrijft de recruiter een vacaturtekst. In deze tekst probeert de recruiter de pluspunten van de vacature te benadrukken. Zo vergroot de recruiter de kans op een sollicitatie.

Sollicitaties beoordelen

Recruiters beoordelen binnenkomende sollicitaties op basis van de vereisten van het functieprofiel. Ze screenen CV's en motivatiebrieven om te bepalen welke kandidaten door kunnen naar een volgende ronde. Dit is vaak een eerste gesprek met de recruiter al dan niet samen met de hiring manager of kandidaten geschikt zijn voor de functie.

Actief zoeken naar kandidaten

Naast het beoordelen van sollicitaties, zijn recruiters ook actief op zoek naar geschikte kandidaten via diverse kanalen. Dit kan bijvoorbeeld door het benaderen van potentiële kandidaten via LinkedIn of het gebruik van hun eigen netwerk.

Administratie en communicatie

Recruiters houden alle contactmomenten, vacatures, CV's en klanten bij in een Applicant Tracking System (ATS) of recruitment softwaresysteem. Ze beantwoorden ontvangen sollicitaties en onderhouden contact met zowel kandidaten als de hiring manager gedurende het wervingsproces.

Interviews en selectie

Recruiters voeren telefonische gesprekken en/of sollicitatiegesprekken met kandidaten om hun geschiktheid voor de functie te beoordelen. Ze selecteren de best passende kandidaten en dragen deze voor aan de werkgever.
wat doet een recruiter, corporate recruiter

Aanbieding doen

Recruiters voeren vaak onderhandelingen met kandidaten over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, pensioen, toeslagen en reiskosten. Ze zijn soms ook betrokken bij het opstellen en ondertekenen van arbeidsovereenkomsten.

Wat is en doet een RPO recruiter bij EN HR solutions?

Natuurlijk verschilt het per recruiter en per organisatie wat je precieze taken zijn als recruiter. Daarom kunnen we enkel toelichten wat een RPO recruiter bij ons doet. Een RPO recruiter is als recruitmentspecialist, alleen of met een team, de recruitmentafdeling van een organisatie vormgeeft. Als onderdeel van van een HR of Recruitmentafdeling opereert de recruiter uit naam van de klant alszijnde de klant. De recruiter is verantwoordelijk voor het invullen van de vacatures maar ook voor het ontwikkelen van een pro-actief recruitmentbeleid en het versterken van het employer brand. Dit doet de recruiter niet alleen met met een team van specialisten. In tegenstelling tot een corporate recruiter, die op de payroll staat van zijn of haar werkgever, werkt de RPO recruiter voor een RPO specialist zoals EN HR solutions.
wat doet een recruiter, recruiter bij EN HR solutions
Daarmee krijgt de RPO recruiter toegang tot allerlei hulpmiddelen die hem of haar in staat stellen om het werk nog beter te doen.

Vaardigheden die een recruiter nodig heeft

Om succesvol te zijn als recruiter, zijn er bepaalde vaardigheden en competenties vereist. Enkele belangrijke competenties zijn:
  • Oplossingsgericht
  • Communicatief sterk
  • Verantwoordelijk
  • Innnovatief
  • Verbindend

Wat verdient een recruiter?

Het salaris van een recruiter is afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, opleidingsniveau en branche. In Nederland verdient een recruiter gemiddeld tussen €2.500 en €4.900 per maand op basis van een 40-urige werkweek. Naast het salaris zijn secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, reiskostenvergoeding en een eventuele bonusstructuur, ook belangrijk. Wil jij ook aan de slag als RPO recruiter? Solliciteer dan bij EN HR solutions en maak het verschil voor jezelf én onze klanten!
LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd