Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
30 april 2024
4 min lezen

Vacature marketing: dit moet je weten

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel
‍‍Vacature marketing is effectief bij het vervullen van een vacature. Logisch dat marketing en recruitment steeds vaker hand in hand gaan. Maar wat houdt deze vorm van marketing precies in en hoe kan het je helpen bij het werven van nieuw personeel? In deze uitgebreide gids zetten we alle feiten op een rijtje.
Vacature marketing - uitgebreide gids

Wat is vacature marketing?

Let op: vacature marketing gaat niet over een vacature met een marketing functie. Maar wat is vacature marketing dan wel? Vacature marketing, is een vorm van recruitment marketing, en omvat een strategisch aanpak om jouw vacature(s) via de juiste kanalen bij de actief en latent werkzoekenden (potentiële kandidaten) onder de aandacht te brengen met als doel hen te laten solliciteren.

Waarom is vacature marketing een noodzaak?

Op de huidige arbeidsmarkt heerst een chronisch tekort aan talent waardoor de “war for talent” meer dan ooit speelt. Het invullen van vacatures lukt niet langer met de “post and pray” tactiek. Hiermee bedoelen we dat het niet langer zinvol is om een vacature online te zetten en te hopen dat er iemand reageert. Laat staan die witte raaf of het schaap met de vijf poten. Door vacature marketing, ook wel geschreven als vacaturemarketing, in te zetten zijn bedrijven beter in staat om openstaande vacatures te vervullen met de juiste kandidaten.

Het promoten van een vacature

Bij het verspreiden en/of promoten van jouw vacature kun je kiezen uit verschillende kanalen. Hierbij kies je het jobboard dat het beste bij de openstaande functie en jouw bedrijf past. Dit kan een generiek kanaal zijn zoals Indeed, of een nichekanaal dat zich richt op een specifieke doelgroep. Wij zetten ze op een rijtje.

Traditionele jobboards vs nieuwe kanalen

Zo zijn er vele jobboards waar je CV's en kandidaten kunt vinden en je organisatie als potentiele werkgever in de spotlight kunt zetten. Echter, nieuwe online marketingkanalen zoals search, social, en display worden vaak over het hoofd gezien voor werving en selectie. Dit is jammer, want de concurrentie is daar vaak minder waardoor je tegen relatief lage kosten de echte high-potentials kunt vinden en bereiken.

Individuele versus omnichannel kanalen

Het inzetten van vacature marketing kan op individueel kanaalniveau, maar kan ook heel goed als omnichannel strategie worden ingezet. Hierbij wordt de optimale combinatie van kanalen ingezet met als doel om zowel individueel als gezamenlijk kwalitatief hoogstaande CV's/kandidaten op te leveren tegen de laagst mogelijke kosten. Denk hierbij aan kanalen als Google Ads, Indeed, LinkedIn, organische indexatie van je vacatures, en andere jobboards zoals Monsterboard, Jooble, Adzuna, etc.

Biddable kanalen

De meeste advertising kanalen werken op basis van een veiling, wat betekent dat je nooit meer betaalt dan nodig is voor het vervullen van de vacature. Als je vacature na een klikbudget van bijvoorbeeld €30 vervuld is, kun je per direct stoppen met adverteren. Zo heb je voor €30 een nieuwe werknemer binnen. Daarnaast kunnen campagnes op basis van een CPA (Cost Per Applicant) doelstelling worden geoptimaliseerd.
Vacature marketing - biddable kanalen

Tracking & reporting bij vacature marketing

Het is belangrijk om de resultaten van je campagnes te meten en te rapporteren. Dit kan echter lastig zijn aangezien een sollicitatie nog geen kandidaat is en een kandidaat nog geen nieuwe werknemer. Daarnaast is de kwaliteit van de sollicitaties/CV's doorslaggevend voor het resultaat van een campagne, maar dit is vaak lastig meetbaar. Door webanalytics correct te koppelen aan backendsystemen kan het selectieproces beter in kaart worden gebracht en kan inzicht worden verkregen in de sollicitaties die leiden tot een selectie. Zo kan de cost-per-hire worden doorberekend en kan er strakker op een rendement worden gestuurd en gerapporteerd.

SEO vacature marketing

Zowel voor vacaturemarketing via Indeed en Google Ads geldt dat het zich richt op gebruikers die actief een zoekopdracht intypen. Echter, beide systemen indexeren ook 'organisch' websites door deze te crawlen op vacatures. Door je vacatureteksten te optimaliseren op basis van zoekwoorden onderzoek en je structured data beter in te vullen, kun je snel verbeteringen realiseren en worden je vacatures sneller geïndexeerd.

Zelf doen versus hulp inschakelen

Uiteraard kan je zelf aan de slag met vacature marketing, maar wanneer je nog nooit een campagne hebt live gezet kan dit overweldigend zijn. Een professional op het gebied van vacature marketing kan helpen bij het uitwerken van een omnichannel strategie, het optimaliseren van biddable kanalen zoals Google Ads en Indeed, het geautomatiseerd doorplaatsen van openstaande vacatures, het uitvoeren van functiecategorie/titel gerichte zoekwoorden onderzoeken, het optimaliseren van vacaturetekst op basis van zoekwoorden onderzoek, en nog veel meer.
Vacature marketing - Zelf doen versus hulp inschakelen

Kies voor EN HR solutions als jouw recruitment partner

In een digitale wereld waar marketing een steeds grotere rol speelt, is vacature marketing een onmisbare strategie voor het werven van nieuw personeel. Door je te verdiepen in de gewenste doelgroep, je vacature te promoten via de juiste kanalen, en gebruik te maken van biddable kanalen en SEO, kun je de perfecte kandidaat voor jouw vacature vinden. Meer nog, dit is onze specialiteit en wij kunnen je hier bij helpen. Wil je meer informatie over recruitment marketing? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op of laat je contactgegevens hier achter en wij nemen contact met jou op.
LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd