Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
24 januari 2024
6 min lezen

RPO: een complete gids voor recruitment process outsourcing

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel
RPO: een complete gids voor recruitment process outsourcing
Om de groei van jouw organisatie te faciliteren, is het vinden en binnenhalen van de juiste mensen op het juiste moment essentieel. Het werven van talent is een complex proces. Een proces wat je er niet zo maar even bij kan doen en en daarom kiezen steeds meer organisaties voor Recruitment Process Outsourcing (RPO). In deze gids zullen we dieper ingaan op RPO en alle aspecten die hiermee samenhangen.

Wat is Recruitment Process Outsourcing?

RPO staat voor Recruitment Process Outsourcing. De korte en meest simpele definitie van RPO is het uitbesteden van recruitment. Een meer genuanceerd antwoord is dat RPO het uitbesteden van recruitment is, geheel of gedeeltijk, tijdelijk of structureel.

RPO betekenis

De betekenis van RPO is dus het uitbesteden van het recruitmentproces aan een, idealiter gespecialiseerde, externe partner.

Waarom zou u voor RPO kiezen?

Door gebruik te maken van de expertise en ervaring van een RPO-partner kunnen bedrijven hun recruitment beter, sneller en goedkoper maken. Een RPO-specialist kan de nodige capaciteit, kennis en middelen leveren om een op maat gemaakt proces voor jouw organisatie in te richten. In de Benelux zijn er een aantal recruitment outsourcing partijen actief waarbij EN HR solutions de grootste is. EN HR solutions is daarnaast de enige partij die alle benodigde specialismen onder 1 dak heeft, waaronder een grote marketing afdeling ten behoeve van de arbeidsmarktcommunicatie voor onze klanten.
Waarom zou u voor RPO kiezen?

De voordelen van Recruitment Process Outsourcing

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het kiezen voor RPO als recruitmentoplossing. Hier zijn de belangrijkste voordelen: 1. Schaalbaarheid: Het stelt je in staat om jouw wervingsinspanningen op te schalen op basis van jouw behoeften. Het team wordt aangepast aan de vraag. 2. Kostenbesparing: Door het uitbesteden van recruitment kan je substantieel besparen op de kosten voor capaciteit en middelen. Maar ook de hoge werving en selectie fees van bureaus behoren tot het verleden. EN HR solutions bespaart gemiddeld minimaal 40% op de recruitmentkosten en maakt graag samen de bussinesscase voor jouw organisatie. 3. Expertise en ervaring: RPO-partners hebben uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van recruitment. De markt veranderd snel en de tools om kandidaten te bereiken ook. Met een RPO partner blijf je in staat om de beste talenten voor jouw organisatie te vinden. 4. Efficiëntie: Door gebruik te maken van geavanceerde wervingstechnologieën en gestandaardiseerde processen kunnen RPO-partners het wervingsproces versnellen en de kwaliteit van de kandidaten verbeteren. 5. Focus op kernactiviteiten: Door het uitbesteden van het recruitmentproces kan jij je als organisatie richten op jouw kernactiviteiten. Dit zorgt voor meer efficiëntie en productiviteit binnen jouw organisatie. 6. Risicobeheer: Partners kunnen je helpen om risico's in het recruitmentproces te beheersen. Ze hebben kennis van arbeidswetgeving en zorgen ervoor dat jouw wervingsprocessen voldoen aan de geldende regelgeving o.a. rond diversiteit en inclusie. 7. Lange termijn samenwerking: Het is geen eenmalige oplossing, maar een langdurige samenwerking. Door een partnerschap aan te gaan met een specialist kan je profiteren van continue verbeteringen en optimalisaties van jouw recruitmentproces. Uiteraard heb je ook kortstondige RPO oplossingen in de vorm van project recruitment.
De voordelen van RPO

De nadelen van RPO

Hoewel Recruitment Process Outsourcing vele voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het uitbesteden van het recruitmentproces. Hier zijn enkele van de mogelijke nadelen: 1. Verlies van controle: Het uitbesteden van het recruitmentproces betekent dat je de controle deels uit handen geeft. Je moet erop vertrouwen dat de partner jouw wervingsbehoeften begrijpt en in staat is om de juiste kandidaten voor jouw organisatie te vinden. 2. Integratie met interne processen: Het integreren van het RPO-proces met jouw interne processen kan een uitdaging zijn. Er kan tijd nodig zijn om de samenwerking soepel te laten verlopen en ervoor te zorgen dat de RPO-partner jouw bedrijfscultuur begrijpt.

Huidige trends in RPO

De recruitmentmarkt is voortdurend in beweging en Recruitment Process Outsourcing evolueert mee met de trends en ontwikkelingen. Hier zijn enkele van de huidige trends in RPO:
 • Gebruik van technologie: Partners maken steeds vaker gebruik van geavanceerde wervingstechnologieën, zoals AI, ATS en data-analyse, om het wervingsproces te verbeteren en te versnellen.
 • Focus op employer branding: partners richten zich steeds meer op het ontwikkelen en versterken van het employer brand van hun klanten. Ze helpen bij het creëren van een positieve werkgeversreputatie en het aantrekken van talenten die passen bij de bedrijfscultuur.
 • Flexibele oplossingen: Partners bieden steeds meer flexibele oplossingen. Ze passen zich aan aan de specifieke behoeften van hun klanten en bieden maatwerkoplossingen op basis van de grootte, sector en groeifase van het bedrijf.
 • Focus op diversiteit en inclusie: Partners erkennen het belang van diversiteit en inclusie in het wervingsproces. Ze helpen organisaties bij het aantrekken van diverse talenten en het creëren van een inclusieve werkomgeving.
Huidige trends in RPO

RPO kosten en prijzen

De kosten van Recruitment Process Outsourcing kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het recruitmentproces, het niveau van expertise dat nodig is en het type model dat wordt gekozen. De prijzen kunnen op verschillende manieren worden berekend. Indien je meerdere RPO partijen vraagt een voorstel te maken is het belangrijk dat je appels met appels vergelijkt. Let niet alleen op de kosten, maar ook op de ervaring, de dienstverlening, de flexibiliteit én de overall toegevoegde waarde die een specialist kan bieden.

Verschillende RPO-modellen

Er zijn verschillende RPO-modellen beschikbaar, afhankelijk van de behoeften en wensen van uw organisatie. Hier zijn enkele van de meest voorkomende RPO-modellen:
 1. End-to-end RPO: Dit model omvat het volledige recruitmentproces, van werving tot onboarding.
 2. Project RPO: Dit model wordt gebruikt voor specifieke projecten, zoals het werven van personeel voor een nieuw project of een tijdelijke piek in de vraag naar personeel.
 3. Selectieve RPO: Dit model richt zich op specifieke delen van het recruitmentproces die kunnen worden uitbesteed, zoals sourcing, screening of onboarding.

Het kiezen van de juiste RPO-partner

Het kiezen van de juiste RPO-partner is een belangrijke beslissing. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen bij het kiezen van een RPO-partner:
 • Expertise en ervaring: Kies een partner met uitgebreide expertise en ervaring in jouw specifieke branche en wervingsbehoeften.
 • Technologie en middelen: Zorg ervoor dat de partner beschikt over geavanceerde wervingstechnologieën en middelen die aansluiten bij jouw behoeften.
 • Cultuur en waarden: Werk samen met een partner wiens cultuur en waarden overeenkomen met die van jouw organisatie. Dit zorgt voor een betere samenwerking en afstemming.
 • Referenties en klanttevredenheid: Vraag naar referenties en bekijk de klanttevredenheid van de partner. Dit geeft je inzicht in de kwaliteit van hun dienstverlening.
Het kiezen van de juiste RPO-partner

Onze visie op RPO

EN HR solutions gelooft in een op maat gemaakte aanpak, waarbij we al onze kennis en expertise vertalen naar een ideaal proces voor onze klant. Onze ervaren recruiters en marketing-professionals zetten zich voortdurend en pro-actief in om het beste talent voor jouw organisatie aan te trekken op het juiste moment. Wij streven naar een langdurige samenwerking.

Kies voor EN HR solutions als jouw RPO-partner

RPO biedt tal van voordelen, waaronder een beter, sneller en goedkoper recruitmentproces. Gericht op de vraag van vandaag maar zeker ook op die van de toekomst. Het kiezen van de juiste partner is een belangrijke beslissing en vereist een zorgvuldig voortraject. EN HR solutions is de meest ervaren speler in de markt en werkt succesvol samen met organisaties uit zeer uiteenlopende branches. Onze werkwijze is transparant en verassend, met de focus op kwaliteit en innovatie. Wij ontzorgen jou bij het vinden van je juiste mensen met alle verschillende expertises die daarvoor nodig zijn. Wil je meer informatie over RPO? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op of laat je contactgegevens hier achter en wij nemen contact met jou op!
LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd