Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
6 februari 2024
4 min lezen

Recruitment uitbesteden. Toekomstig bestendig werving in een veranderende markt.

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel

Recruitment uitbesteden kan een voordelige en effectieve optie zijn voor het vinden en binnenhalen van de juiste mensen op het juiste moment.

In de huidige arbeidsmarkt is het werven van talent een complex en tijdrovend proces. Een proces wat je er niet zo maar even bij kan doen en daarom kiezen steeds meer organisaties voor Recruitment Process Outsourcing (RPO).

In dit artikel zullen we ingaan op wat recruitment uitbesteden inhoud, enkele voordelen die er aan verbonden zijn en hoe het proces werkt. Daarnaast kijken wij naar de verschillende manieren waarop recruitment outsourcing kan worden vormgegeven.

Recruitment uitbesteden - toekomst, RPO, efficiënte werving

Wat is recruitment uitbesteding?

Recruitment uitbesteden, ook bekend als RPO (Recruitment Process Outsourcing), is het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van het recruitmentproces aan een externe partner.

Deze partij ondersteunt jouw recruitment, als onderdeel van jouw organisatie, flexibel en schaalbaar.

Waarom zou je recruitment uitbesteden?

Hieronder delen we een vijftal voordelen waarvan je kan profiteren wanneer je recruitment uitbesteedt.

1. Schaalbaarheid

Het stelt je in staat om jouw wervingsinspanningen op en af te schalen op basis van jouw behoeften. Het team wordt aangepast aan de vraag.

2. Kostenbesparing

Door het uitbesteden van recruitment kan je substantieel besparen op de kosten voor capaciteit en middelen. Maar ook de hoge werving en selectie fees van bureaus behoren tot het verleden.

3. Expertise en ervaring

RPO-partners hebben uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van recruitment. De markt veranderd snel en de tools om kandidaten te bereiken ook. Met een RPO partner haal je alle expertise in huis die noodzakelijk is voor een pro-actieve en datagedreven werving.

4. Efficiëntie

Door gebruik te maken van geavanceerde wervingstechnologieën en gestandaardiseerde processen kunnen RPO-partners het wervingsproces versnellen en de kwaliteit van de kandidaten verbeteren.

5. Focus op kernactiviteiten

Recruitment is een specialisme en kan je er niet zo maar bij doen. Door het uitbesteden van het recruitmentproces kan jij je als organisatie richten op jouw kernactiviteiten maar ben je te allen tijde wel verzekerd van een professioneel en effectief recruitmentproces.

Recruitment uitbesteden - Toegang tot expertise en ervaring

Andere voordelen van recruitment uitbesteden

Elke reden die je kan bedenken om recruitment uit te besteden is een goede reden, maar er zijn ook een aantal tendensen die recruitment uitbesteden aantrekkelijk en noodzakelijk maken.

Deze zijn: de war for talent, de kandidaatgedreven arbeidsmarkt en het feit dat recruiment een specialisme is. Met dit in het achterhoofd zijn er nog tal van andere voordelen te bedenken om recruitment uit te besteden.

Hoe werkt recruitment outsourcing?

Het proces van recruitment uitbesteden kan variëren afhankelijk van de mogelijkheden van de RPO partner en de specifieke behoeften van jouw organisatie.

Er zal een grondige analyse gemaakt worden van de behoefte (capaciteit, middelen, kennis) in welk onderdeel van van het proces.

In een plan wordt omschreven hoe de ondersteuning wordt vormgegeven en welke doelstellingen gerealiseerd dienen te worden. KPI’s en SLA worden afgesproken en evaluatiemomenten vastgelegd.

Recruitment uitbesteden - process, recruitment outsourcing, RPO

Wat kost recruitment uitbesteden?

De kosten van het uitbesteden van recruitment kunnen variëren en is mede afhankelijk van de reeds bestaande middelen van de klant, het aantal en type vacatures, de duur van het contract en de specifieke diensten die worden geleverd.

Sommige RPO partners werken op basis van een vast tarief per plaatsing, terwijl anderen werken op basis van een uurtarief, een maandfee of een combinatie van deze elementen alles. [KS2]

Het is belangrijk om een duidelijk inzicht te hebben in de kostenstructuur van de RPO partner en ervoor te zorgen dat deze transparant en begrijpelijk is.

Verschillende vormen van recruitment outsourcing

Recruitment uitbesteden kan op verschillende manieren worden vormgegeven, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van jouw organisatie.

Enkele veelvoorkomende vormen van recruitment outsourcing zijn:

1. Volledige uitbesteding

Bij volledige uitbesteding wordt het volledige recruitmentproces, van aanvraag tot plaatsing, uitbesteed.

Dit kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn voor organisaties die geen interne recruitment-afdeling hebben of die behoefte hebben aan volledige ontzorging op het gebied van werving en selectie.

2. Gedeeltelijke (hybride) uitbesteding

Bij gedeeltelijke (hybride) uitbesteding wordt een deel van het recruitmentproces uitbesteed en is het RPO team onderdeel van het bestaande recruitmentteam bij de klant.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een organisatie een recruitment afdeling heeft, maar behoefte heeft aan extra ondersteuning bij specifieke taken zoals sourcing , het screenen van cv's of het voeren van sollicitatiegesprekken.

3. Projectmatige uitbesteding

Bij een projectmatige uitbesteding ondersteuntde RPO partner het recruitmentproces tijdelijk ten behoeve van een project met een kop en een staart.

Denk hierbij aan een hoogvolume wervingsvraag in een specifieke periode. Bijvoorbeeld het zoeken van nieuwe medewerkers voor het openen van 50 nieuwe winkels in 6 maanden tijd.

Recruitment uitbesteden - RPO, RPO partnership

Recruitment uitbesteden via EN HR solutions

Recruitment uitbesteden biedt tal van voordelen voor organisaties, waaronder efficiëntie, kostenbesparing en kwaliteitsverbetering. Maar bovenal het vinden van de juiste mensen op het juiste moment.

Bij EN HR solutions hebben wij alle expertise in huis om jouw recruitment te ondersteunen daar waar jij de behoefte hebt. Vele bedrijven gingen je voor en wij vertellen daar graag meer over.

Wil je meer informatie over het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van jouw recruitment ? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of laat je contactgegevens hier achter en wij nemen op een gewenst moment contact met jou op!

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd