30 augustus 2022
4 min lezen

Een interview met Stefan Makkus, Visual Designer bij EN HR solutions

Stefan Makkus werkt als Visual Designer bij EN HR solutions in Hoofddorp. Aan de hand van een paar vragen over zijn werk leren wij hem beter kennen.

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd

In dit artikel

Hoe ben je in aanraking gekomen met de functie Visual Designer?

Ik heb grafische vormgeving gestudeerd aan het Media College in Amsterdam. Hierna heb ik 4 jaar advertising gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Nadat ik was afgestudeerd ben ik opzoek gegaan via Indeed naar een fulltimebaan. Toen ik de functie bij EN HR Solutions voorbij zag komen werd ik enthousiast, dit is iets voor mij.  Tijdens mijn studie Advertising heb ik onder andere geleerd hoe het bedenken van creatieve concepten tot stand komt. Dit trok mij in de functie Visual Designer aan omdat alles goed samenkomt; je hebt het stuk Visual Design, conceptontwikkeling en het vormgeven.     

Wat vormde voor jou nog meer aanleiding om als Visual Designer aan de slag te gaan?

EN HR solutions biedt veelzijdigheid. Advertising, concepten ontwerpen en het bedenken van creatieve ideeën komen in mijn functie goed tot zijn uiting. Ik vind het fijn om hieraan te werken.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Als Visual Designer houd je je bezig met de wat grotere projecten, maar ook de wat kleinere klussen komen vaak voorbij. Bij de grotere projecten ben je vooral betrokken bij de doelgroepcampagnes en het bedenken van de creatieve ideeën. Je bent hierbij voornamelijk bezig met het onderzoek van een bedrijf en aan het schetsen voor dit concept. Dit is iets wat ik persoonlijk erg leuk vind, het visualiseren van mijn ideeën. Hieruit haal je de belangrijkste punten en komen de concepten tot stand. Onder de wat kleinere klussen versta ik het ontwerpen van onder andere banners en advertorials.

Welke competenties zijn belangrijk in je werk?

Ik zou zeggen een creërend vermogen hebben. Je moet in staat zijn om een creatief onderscheidend idee te bedenken. Veel klanten zoeken kandidaten voor de wat moeilijk vervulbare functies. Hierin moeten wij natuurlijk onderscheidend zijn. Je moet goed kunnen samenwerken in dit vak, dit doe je voornamelijk met de recruiters en de Employer Branding specialisten. Ook zou je over wat kritische zelfreflectie moeten beschikken. Jij moet jezelf kunnen afvragen of dit wel daadwerkelijk zo leuk is als dat je hebt bedacht, en of dit bij de klant past.

Wat is de grootste uitdaging binnen jouw beroep?

De grootste uitdaging is dat je continu onderscheidend werk moet maken. Het gevaar dat je soms in herhaling valt is aanwezig. Het moet niet zo zijn dat het idee dat je hebt gecreëerd ook toepasbaar is voor een andere klant. Elk bedrijf heeft een bepaald soort kenwaardes, dit maakt elk bedrijf uniek op zijn eigen manier. De uitdaging is dus dat je altijd uniek werk wilt maken! 

Wat is het leukste project waar jij tot nu toe aan hebt mogen werken bij EN HR solutions?

Ik heb voor een organisatie een creatief concept gepresenteerd. Hier deelde ik mijn beeldscherm. Wat je niet ziet is het gezicht van de klant tijdens de presentatie.  Ik was mijn creatief plan aan het uitleggen, en merkte dat ik hier en daar wat gegniffel hoorde. Dit was gelukkig een goed teken omdat zij mijn concept konden waarderen en grappig vonden. Het sloot aan bij de organisatie.  De organisatie waarvoor ik dit concept heb bedacht heeft een grote passie voor temperatuur en statistieken en het meten, analyseren en verbeteren hiervan. Ook hecht de organisatie veel waarde aan bedrijfsfeestjes. 

Wat inspireert jou? 

Mensen die van het gebaande pad af durven te stappen. Iets durven te bedenken dat totaal niet past bij de huidige norm en breken met conventies. Neem een voorbeeld aan Apple en hun reclames van vroeger. Dit waren aparte video’s over hun eerste Apple computers. Die reclames sprongen er altijd uit omdat ze zo afwijkend waren en anders dan de rest! Daar heb ik respect voor en dit inspireert mij. Ik ben altijd bezig met verassend werk maken. Dit is ook een van de kernwaardes van EN HR solutions.

Welk advies geef jij de mensen die Visual Designer willen worden?

Je moet niet bang zijn om fouten te maken, je leert hier namelijk van. Je moet achter je eigen ideeën staan. Je eigen ding doen en je stempel drukken op een bepaald ontwerp. Ervan overtuigd zijn dat het een gaaf idee is! Kortom; jezelf echt altijd als expert neerzetten, dat is wat ik jullie zou willen meegeven. 

Hoe zie jij de toekomst van het beroep Visual Designer?

Je hebt natuurlijk de robotisering van de arbeidsmarkt. Het mooie van creativiteit is dat het nu nog heel lastig is om dit te automatiseren. Het ontwerpproces van de social media banners zou wel gerobotiseerd kunnen worden, maar het creatieve deel zal bij de mensen blijven liggen.  Wil jij net zoals Stefan Makkus aan de slag als Visual Designer? Bij EN HR solutions zijn we nog volop op zoek naar Designtalenten! Je vindt al onze actuele vacatures hier.
LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd