29 september 2022
Annelies Graafland
2 min lezen

Diversiteit: geen trend of hype, maar iets wat we nodig hebben

4 oktober is het Diversity Day. De dag waarin we de verschillen in de overeenkomsten tussen mensen vieren. Want zoals Annelies Graafland, consultant diversity & inclusion, altijd zegt: als iedereen hetzelfde is komen we samen nergens.

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel

Het land van "alles hetzelfde"

Diversity_Day_Alles_Hetzelfde Ik neem je mee naar het land van “alles hetzelfde”. Het is een land hier ver vandaan waar alle mensen er hetzelfde uitzien. Geen verschil in kort en lang. Geen verschil in kleur. Geen verschil in kapsel. Geen verschil in ogen. Alle huizen zijn precies hetzelfde. De deuren zijn allemaal hetzelfde. Het gras is overal even groen. Het weer is altijd hetzelfde. Iedere dag hetzelfde. Mensen hebben niets om over te praten. En als ze al iets zeggen dan komt dat neer op ‘gelukkig blijft alles hetzelfde’. Er worden geen nieuwe dingen uitgeprobeerd. Er worden geen uitvindingen gedaan. Er is nooit een discussie. Het is gewoon altijd, iedere dag, hetzelfde. Saai hè. Want hoewel wij misschien wel graag zien dat mensen zijn zoals wij zelf en iedereen het altijd met ons eens is, zijn wij ook net zo goed altijd op zoek naar iets nieuws. We eten graag ander eten. We wisselen nogal eens af in onze kledingkeuze, zelfs wanneer dit alleen een andere kleur is. Wanneer vrouwen op een feestje komen en een ander heeft dezelfde jurk aan zijn we intens beledigd. Wij willen namelijk niet allemaal hetzelfde zijn.

Diversiteit is innoverend en vernieuwend

Diversiteit is dan ook geen trend, hype of zelfs een nieuw HR-onderwerp. Diversiteit is iets wat we nodig hebben. Als je kijkt naar de reden waarom mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan, zijn dit de redenen die hier vaak uitkomen: “ik wil gewoon een nieuwe uitdaging.” Of: “ik ben op zoek naar iets nieuws”. Kortom: anders dan anders vinden wij gewoon fijn.   Diversity_Day_Anders_denken Maar wanneer het onderwerp diversiteit ter sprake komt, wordt het lastiger. Het wordt een zwaar gesprek. Iets waar de meeste mensen niets van willen vinden, terwijl het zo eenvoudig is. Het onderwerp kan juist zoveel goeds teweegbrengen. Zoals nieuwe inzichten in onszelf. De realisatie dat je de ander nodig hebt om te innoveren. Dat hier ruimte voor is, doordat een ander anders is en mag zijn. De ander die met een ander perspectief kijkt naar een situatie. De ander die met een ander beeld kijkt. De ander die het verschil maakt. Dat willen we allemaal graag. Diversiteit maakt het leven minder saai en maakt mensen onderling beter. Het maakt teams nog beter en daarmee organisaties innovatiever en meer succesvol want wanneer je samen kritisch bent dan komt het nieuwe vanzelf. Of wil jij doen wat je altijd gedaan hebt, iedere dag hetzelfde, nooit iets anders en krijgen wat je altijd hebt gekregen.   Annelies Graafland ondersteunt onze klanten in het opzetten van een recruitmentproces waarbij iedere kandidaat dezelfde kansen krijgt. Als doel om een team te creëren van verschillende soorten mensen. Want de verschillen in mensen zorgt dat organisaties verder blijven groeien en hun doelen aanpassen aan wat er echt speelt bij de klanten en in de maatschappij. Kijk ook eens naar de white paper! Hier wordt een  inhoudelijk beeld gegeven van de stand van zaken op het gebied van diversiteit & inclusie.
LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
Geschreven door
Annelies Graafland

Manager Special Projects

LinkedIn AnneliesGraafland