26 juli 2023
3 min lezen

De employer branding barometer: hoe scoor jij met jouw employer brand?

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel
In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het van vitaal belang voor organisaties om aantrekkelijk te zijn voor getalenteerde professionals. Maar hoe weet je of goed bezig bent? In dit blogartikel ontdekken we hoe de employer branding barometer organisaties helpt om hun employer branding activiteiten te meten en te verbeteren.

Wat is de employer branding barometer?

Employer branding, ofwel het opbouwen van een positief imago als werkgever, is een cruciaal aspect geworden in het aantrekken en behouden van talent. Maar hoe kunnen organisaties meten hoe goed zij presteren op het gebied van employer branding? Dat is waar de barometer in het spel komt. De employer branding barometer is een tool die organisaties aan de hand van een 20-tal vragen in staat stelt de effectiviteit van hun employer branding in kaart te brengen. Het is ontwikkeld om inzicht te verschaffen in hoe eenvoudig een organisatie talent kan aantrekken, behouden en hoe aantrekkelijk het is als werkgever.

Waarom is het meten van employer branding belangrijk?

Het meten van employer branding is van cruciaal belang om te begrijpen hoe een organisatie zich positioneert op de arbeidsmarkt. Het biedt waardevolle inzichten in de sterke punten en verbeterpunten van het organisatie als werkgever. Door het meten van employer branding kunnen organisaties beter begrijpen hoe zij worden gezien door hun medewerkers en potentiële kandidaten en kunnen zij gerichte acties ondernemen om hun aantrekkingskracht te vergroten en talent aan te trekken.

Hoe werkt de employer branding barometer?

De employer branding barometer is een ludieke tool.
In die zin dat de barometer niet wetenschappelijk is ondersteund en/of gebruik maakt van kwantitatieve en kwalitatieve methoden om een holistisch beeld te krijgen van de employer branding-prestaties van een organisatie. De barometer omvat 20 ja/nee vragen die zijn onderverdeeld over de drie belangrijkste doelen van employer branding namelijk:
  • Het aantrekken van nieuw talent.
  • Het behouden van het huidig talent.
  • Het versterken van een werkgeversmerk.
Afhankelijk van jouw antwoorden krijg je – als werkgever – uiteindelijk een score op 20. Je kan ook een individueel adviesrapport downloaden. Hierin staat adviezen en tips waarmee jij de score van jouw organisatie kan verbeteren.

Wat zijn de voordelen van de barometer?

De voordelen van het gebruik van de employer branding barometer zijn talrijk. Zo biedt het organisaties een maatstaf om hun prestaties op het gebied van employer branding te beoordelen. Het stelt hen in staat om hun sterke punten te identificeren en deze verder te benutten, terwijl ze tegelijkertijd de zwakke punten kunnen aanpakken en verbeteren.
Photographer: UX Indonesia | Source: Unsplash
Daarnaast helpt de barometer organisaties om hun concurrentiepositie te begrijpen. Door te zien hoe zij presteren ten opzichte van andere organisaties in dezelfde sector, kunnen zij zichzelf benchmarken en gerichte strategieën ontwikkelen om zich te onderscheiden en talent aan te trekken. Om hierin te slagen zullen we eerst voldoende data moeten verzamelen en daar kan jij bij helpen door de barometer in te vullen. Tot slot geeft de employer branding barometer adviezen en tips waar je vandaag nog mee aan de slag kan. Uiteraard zijn wij er om te helpen wanneer iets niet duidelijk is en/of je ergens hulp bij kan gebruiken.

Hoe scoor jij met jouw employer brand?

We hopen dat je inziet dat het meten van employer branding niet langer een optionele extra is, maar een noodzakelijkheid om succesvol te zijn in het aantrekken en behouden van talent. Met de employer branding barometer kan je een vliegende start maken naar een bloeiende toekomst met een sterke en aantrekkelijke werkgeversidentiteit. De grote vraag die dan rest is: hoe scoor jij met jouw employer brand?
LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd