Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
16 januari 2024
3 min lezen

7 tips om Blue Monday te overwinnen

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel

Blue Monday vindt plaats op de derde maandag van januari. Dit wordt vaak beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar. Wij delen in dit artikel daarom 7 tips die jou helpen Blue Monday te overwinnen.

Wat is Blue Monday?

In 2024 valt blauwe maandag, of Blue Monday in het Engels op 15 januari.

Blue Monday is ooit gelanceerd als marketingstunt door de Britse psycholoog Cliff Arnall en is niet op wetenschappelijke gronden gebaseerd. Toch zijn er volgens Wikipedia genoeg redenen te noemen, waardoor het een deprimerende dag zou kunnen zijn.

“Dit zou te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.”

Geen idee of jij er last van hebt, maar wij delen graag 7 tips waarmee jij Blue Monday (indien nodig) kan overwinnen.

De 7 + 1 tips om Blue Monday te overwinnen

1. Begin de dag met een gezond ontbijt

Een voedzaam ontbijt geeft je energie en helpt je de dag positief te beginnen. Kies voor een evenwichtige maaltijd met volkoren granen, fruit en eiwitten om je metabolisme op gang te brengen en je humeur te verbeteren.

2. Maak tijd voor lichaamsbeweging

Beweging staat bekend om het stimuleren van endorfines, de feel-good hormonen. Of het nu gaat om een korte wandeling, een intensieve training of een rustige yogasessie, lichaamsbeweging helpt je stress te verminderen en je mentale welzijn te bevorderen.

3. Plan iets leuks na het werk

Geef jezelf iets om naar uit te kijken aan het einde van de dag. Plan een gezellig etentje met vrienden, een filmavond of een ontspannende activiteit. Het vooruitzicht van plezier na het werk kan Blue Monday draaglijker maken.

4. Breng positiviteit in je omgeving

Omring jezelf met positiviteit. Zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op, versier je werkruimte met vrolijke kleuren of plaats een foto van een mooie herinnering op je bureau. Kleine veranderingen in je omgeving kunnen een groot verschil maken voor je gemoedstoestand.

5. Pauzeer en adem

Neem gedurende de dag even de tijd om te ontspannen. Neem een paar minuten om diep adem te halen, je gedachten te ordenen en jezelf te herinneren aan positieve aspecten in je leven. Mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen. Zijn je goede voornemens nog wel de juiste voornemens?

6. Behandel jezelf op Blue Monday

Geef jezelf een kleine traktatie. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals een lekker stuk chocolade, een kopje koffie bij je favoriete café of een pauze om een hoofdstuk in je favoriete boek te lezen. Een beetje zelfverwennerij kan je humeur aanzienlijk verbeteren.

7. Verbind met anderen

Breng tijd door met vrienden, familie of collega's. Sociale interactie is een krachtige manier om je humeur te verbeteren. Deel je gevoelens, lach samen en geniet van elkaars gezelschap. Een positieve sociale connectie kan Blue Monday draaglijker maken.

Onthoud dat Blue Monday slechts één dag is, en met deze tips kun je ervoor zorgen dat het een dag wordt vol positiviteit en zelfzorg.

7 + 1 Bekijk onze vacatures

Een laatste bonustip. Wellicht stond het vinden van een nieuwe baan op jouw lijst met goede voornemers, maar ben je hier nog niet in geslaagd. Geen paniek, want wij zoeken een aantal nieuwe strong orginals om onze teams te versterken.

Heb jij last van Blue Monday? Sollicteer dan bij ons. We zijn altijd op zoek naar strong originals. Bekijk al onze openstaande vacatures of die van onze klanten.

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd