Taal instelling aanpassen?
close
Onze website is momenteel niet beschikbaar in uw taal
Wilt u uw taal aanpassen naar Engels?
16 juni 2021
3 min lezen

Waar zijn de unieke werken-bij visuals gebleven?

Als we denken aan merkpositionering denken we al gauw aan de corporate story. Copywriters zijn een van de beste merkbouwers. Het verhaal dat zij vertellen, is de blik van de organisatie op de wereld. En dat dankzij het wonderlijke middel genaamd taal.

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel

Om deze prachtig geformuleerde verhalen een extra zetje te geven, worden teksten aangevuld met beeld. De reden hiervoor is simpel. Het combineren van visuals met tekst maakt informatie veel makkelijker te begrijpen en te onthouden. Daarnaast genereert een  verhaal met een afbeelding gemiddeld twee keer meer betrokkenheid dan een verhaal zonder beeld.

Door beelden te gebruiken, benadrukken veel organisaties het verhaal áchter de schermen van hun bedrijf. Laten zien wat mensen van jou als werkgever kunnen verwachten. Supermooi uitgangspunt maar in de praktijk gaat het nog vaak mis.




Voorkom goede inhoud in een slechte verpakking

Open een willekeurige werken-bij website en foto’s van lachende medewerkers komen je tegemoet. Logische keuze, medewerkers geven een gezicht aan de organisatie. Niks anders dan een goed staaltje her- en erkenning creëren. Duik je de website verder in en je zal merken dat je de volgende visuals stuk voor stuk kan afvinken:

  • Afbeelding van het kantoor en/of een van de kantoortuinen
  • Afbeelding van medewerkers die samenwerken
  • Afbeelding van koffiedrinkende medewerkers
  • Afbeelding van iemand die achter een laptop of scherm aan het werk is
  • Afbeelding van scrumsessies of post-its op de muur
  • Afbeelding van het laatste (pre Corona) bedrijfsuitje

Alles afgevinkt? Dat dacht ik al. Negen van de tien werken-bij websites maakt gebruik van beelden die niks anders doen dan benadrukken dat er bij dit bedrijf gewerkt wordt. Een laptop want ‘we werken digitaal’. Een medewerker met headset op want ‘Hij/zij/hen werkt bij de klantservice’. Een overleg want ‘we werken altijd samen’. Letterlijk beeldgebruik noemen we dat.

Zijn deze beelden verkeerd? Nee, slecht is het zeker niet. Het letterlijk zien van dingen zorgt immers voor het creëren van een connectie. Toch hoef je niet per se dingen letterlijk te tonen om een connectie te maken.
Het klinkt misschien bot maar als jij niets unieks weet te communiceren over jouw merk, zul je niet blijven hangen in de hoofden van de doelgroep. Een merk komt pas echt volledig tot leven als álle zintuigen geprikkeld worden.
Met alleen ‘zien’ gaat het niet lukken om mensen te overtuigen van jouw organisatie als werkgever. We moeten naar zien, voelen, horen én proeven. Minder letterlijkheden, meer beleving.

 

Geef een visuele boost aan jouw employer brand

Om tot die beleving te komen, is het net als bij de corporate story belangrijk dat je terug gaat naar de kern van je merk of onderneming. Visualiseer de ‘why’ en blijf weg van ‘what’. Kies voor afbeeldingen waarmee je een statement maakt. Ergens voor kiest. Ergens voor staat.

Geen laptop maar een beeld van jouw visie. Geen tafelvoetbal maar je kernwaarden gevisualiseerd. Geen scrumsessie maar een weergave van je (merk)persoonlijkheid. Dat zijn de beelden die mensen laten verwonderen. Miniverhaaltjes die samen het grote verhaal met een boodschap vormen. Iets dat herkenning en sfeer oproept. Het doet iets met ons, het zorgt dat we betrokken raken en het blijft hangen. En dat is alvast een goed begin van een relatie tussen werkgever en kandidaat.

Heb jij ook een mooi werkgeversmerk en wil je dit tot leven laten komen? Dat kan! Geef ons een seintje en dan nemen we zo snel mogelijk contact op.

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd