2 juni 2021
4 min lezen

Succesvol connecten op LinkedIn: 5 tips

In deze bijzondere tijd merk ik dat recruiters meer tijd gebruiken om kandidaten actief te benaderen. Dat de rol van LinkedIn hierbij belangrijk is, is voor velen al duidelijk. Het medium is continu in ontwikkeling om het leggen en onderhouden van een connectie slimmer, gemakkelijker en efficiënter te maken. Ik geef je graag mijn 5 tips die jou helpen om je netwerk via LinkedIn te vergroten.

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel

LinkedIn Groepen

Potentiële kandidaten benaderen via LinkedIn is vandaag de dag alleen maar lastiger dan voorheen. (Sommige doelgroepen zal je er ook niet meer vinden, andere doelgroepen treden juist toe.) Zorg dat je in LinkedIn groepen zit waar jouw doelgroep zich ook bevindt. In deze LinkedIn groepen kan je mensen bereiken zonder dat je connecties bent. Daarnaast wordt het makkelijker om nieuwe mensen aan je connecties toe te voegen via deze gemeenschappelijke deler. Denk aan een LinkedIn Groep die bestaat uit mensen met een specifieke opleiding, branche of functie. Niet elke groep zal een Recruiter toelaten, maar het is zeker het proberen waard. Je kan dan bijvoorbeeld in die groep je vacature plaatsen of andere content die je doelgroep triggert om met je in contact te komen.


De verborgen “connect” knop bij derde lijn connecties

Kandidaten die tot de derde lijn connecties behoren, kan je vaak geen InMail sturen. Daarnaast lijkt het alsof je hen ook niet kan uitnodigen als connectie, omdat de button “maak connectie” verstopt is. Als je naar het profiel van de kandidaat gaat, dan zie je rechts naast de profielfoto de knop “more” staan. Als je daarop klikt, komt de knop “connect” tevoorschijn. Zo kan je alsnog een derde lijn connectie uitnodigen, waarvoor je geen betaalde versie van LinkedIn nodig hebt. Na acceptatie kan je een persoonlijk bericht sturen.

Nodig ook mensen uit om je eigen netwerk te vergroten. Doordat je zelf meer connecties hebt, groeit de groep met tweede lijn connecties. Wanneer je een zoekopdracht uitzet, zal je meer mensen vanuit de zoekopdracht kunnen uitnodigen, omdat je groep met tweede lijn connecties groter is geworden.


Benader kandidaten die actief op zoek zijn

Kandidaten die actief op zoek zijn, zullen eerder je uitnodiging accepteren of reageren op je InMail. Kijk op andere kanalen als Indeed, Monsterboard of Intermediair en benader je kandidaat daarna via LinkedIn met een persoonlijk bericht. Of zet een search uit op LinkedIn waarbij je ook de woorden “beschikbaar”, “available” en “op zoek” verwerkt. Je zal dan een lijst krijgen van kandidaten die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan.



Zorg dat je zichtbaar bent

Like en deel berichten op je LinkedIn tijdlijn. Dit kan een vacature zijn, maar ook andere interessante content, zoals een artikel of film. Op die manier blijf je zichtbaar onder je bestaande connecties. Wanneer jij hen vraagt om je bericht ook te liken en/ of delen, zal je zichtbaarheid bij mensen die nog geen connecties zijn ook groter worden. Het gebruik van hash tags blijft daarbij ook belangrijk, hierdoor komt je bericht ook bij andere mensen dan je eerste connecties zichtbaar op de tijdlijn.


Maak het persoonlijk

Stuur altijd een persoonlijk bericht, ook als je de persoon nog niet kent. Refereer hierbij ook naar de functie, zonder teveel uit te wijden over de inhoud. Je wilt eerst weten wat de kandidaat zoekt. Door het persoonlijk te maken voelt een kandidaat zich ook persoonlijk benaderd en is hij of zij eerder geneigd om te reageren. Als je nog geen vacature wilt delen of momenteel nog geen positie hebt openstaan, maak je bericht dan alsnog persoonlijk door te refereren naar een gezamenlijke connectie, studie of andere interesse die je gemeenschappelijk hebt. Zo ziet de kandidaat dat je de tijd hebt genomen om je te verdiepen in zijn of haar profiel en oprecht geïnteresseerd bent om in contact te komen.

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd