Taal instelling aanpassen?
close
Onze website is momenteel niet beschikbaar in uw taal
Wilt u uw taal aanpassen naar Engels?
30 april 2021
Julene Van der Vecht-Kaandorp
5 min lezen

Waarom je juist nú aan de slag moet met Employer Branding

Na jarenlang rennen op de oververhitte arbeidsmarkt staan we door de coronacrisis plotseling stil. Dat is even wennen, maar biedt ook wat adem én nieuwe kansen. Het is namelijk de uitgelezen kans om aan je werkgeversmerk te werken, zodat potentiële kandidaten straks staan te trappelen om bij je aan de slag te gaan. In dit blog leggen we je de voordelen uit, maar geven we ook tips die je snel en gemakkelijk kunt toepassen. Juist in tijden van crisis is employer branding cruciaal. Wij vertellen je graag waarom!

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel

Wat is Employer Branding?

Hoewel er veelvuldig ingezet wordt op traditionele manieren van campagne voeren en reclame maken, komt employer branding gek genoeg nog niet overal goed uit de startblokken. Met employer branding zet je jezelf als aantrekkelijke werkgever op de kaart, we spreken dan ook wel van een ‘’werkgeversmerk’’. Dit is het totaalbeeld van je merk dat potentiële én huidige medewerkers van jou hebben.


Waarom moet ik aan de slag met mijn Employer Branding strategie?

De kredietcrisis die in 2008 begon heeft pijnlijk duidelijk gemaakt van wat er gebeurt wanneer je als organisatie de marketing, werving en employer branding opeens stilzet. Dan sta je als organisatie of werkgever namelijk achteraan in de rij als de crisis eenmaal voorbij is. Knap als je dan in een korte tijd een groot deel van je doelgroep weer opnieuw weet te enthousiasmeren.

Het aantal vacatures loopt op het moment snel terug. Dat betekent dat je juist nu als werkgever meer kans maakt binnen jouw doelgroep, werk aan de winkel dus!Enigszins anticyclisch denken is hierbij vereist. Gebruik deze periode dan ook om zoveel mogelijk te weten te komen over je doelgroep. Wat zoeken zij in een job? Wat verwachten zij van een werkgever? En welke eisen stellen zij? Antwoord op deze vragen is goud waard. Het biedt namelijk essentiële informatie die jij kunt gebruiken voor het samenstellen van jouw employer branding strategie

TIP: Stel de zojuist genoemde vragen aan je bestaande werknemers. Daarmee krijg je inzicht in hun beleving en heb je data waarmee je jouw strategie kunt bijsturen.

Zichtbaarheid is key

Je inspireert en enthousiasmeert jouw doelgroep door als merk zichtbaar te zijn op de kanalen waarop zij zich bevinden. Wees zichtbaar met relevante content, communiceer zowel over hetgeen dat binnen jouw bedrijf plaatsvindt, maar ook over ontwikkelingen in de markt. Doe dit door tips mee te geven, experts aan het woord te laten in een blog, of zet een collega voor de camera en laat hem of haar een toffe vlog opnemen. Maar pas op: alleen ‘’zenden’’ werkt niet. Ga met deze middelen juist interactie aan. Dat betekent vragen stellen, reageren op reacties of een samenwerking aangaan. Alleen zo breng je in kaart hoe de doelgroep tegen jouw merk aankijkt.

Zichtbaarheid en interactie zijn dus mega belangrijk. Hiermee bouw je aan een relatie, maar ontvang je ook feedback en informatie die je nodig hebt om je employer branding strategie aan te scherpen. Een win-win situatie dus!

TIP: Wees helder en duidelijk in je communicatie en ga regelmatig interactie aan. Vraag aan je doelgroep wat hen bezighoudt. Daarmee bouw je een relatie op, en laat dat nou juist hetgeen zijn wat nodig is om een potentiële kandidaat ervan te overtuigen zij bij jou willen komen werken.


Waarom juist nu je medewerkers een belangrijke rol spelen

Hoewel de coronacrisis vervelende ontwikkelingen met zich meebrengt, biedt het ook kansen. Laten we met elkaar een stap achteruit doen en kijken naar welke mogelijkheden er op dit moment zijn. We zien dat bedrijven worstelen met de voortzetting van hun business en dat brengt mooie, nieuwe en originele ideeën met zich mee. Restaurants bezorgen 3-gangen menu’s aan huis, sportscholen verzorgen online sportsessies voor de thuissporter, studenten bieden huiswerkbegeleiding aan scholieren aan en ook recruiters staan niet aan de zijlijn; zij slaan de handen ineen om te helpen bij enerzijds grote personeelstekorten en anderzijds personeelsoverschotten. Met de kracht van samenwerken activeren zij het recruitmentnetwerk en zorgen daardoor voor een samenkomst van vraag en aanbod.

Employer branding is ook een tool om de buitenwereld, en dus aan potentiële toekomstige medewerkers te tonen waar je als organisatie voor staat. Welke waarden je hanteert en hoe je als organisatie bijdraagt een draaiende economie. Zet je employer branding strategie dus absoluut niet op een laag pitje tijdens een crisis. Het begint al bij je eigen medewerkers. Wat ben je als werkgever waard in deze heftige periode? Hoe ga je met de omstandigheden en met je medewerkers om en belangrijker; hoe kijken de medewerkers van je organisatie hier tegenaan? Zij laten graag van zich horen en laten via sociale media of virtuele borrels zien waar het bedrijf waar zij werken mee bezig is. Hier schuilt de kracht van mond-tot-mondreclame. Door goed voor hen te zorgen in tijden van crisis zorg je voor een sterke basis voor je interne employer branding. Trotse, betrokken en gemotiveerde medewerkers zijn namelijk de ambassadeurs van jouw organisatie.

TIP: Creëer unieke content en spoor medewerkers aan dit te delen via hun eigen netwerk.


Investeer in je employer brand

Kortom, in tijden van crisis is het dus zeker van toegevoegde waarde om te investeren in je employer brand. Zowel intern als extern. Door de doelgroep, die nu massaal online is, te enthousiasmeren zorg je ervoor dat je een goede indruk achterlaat en na afloop van de crisis vooraan in de rij staat bij potentiële kandidaten. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Wij helpen je graag verder!

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
Geschreven door
Julene Van der Vecht-Kaandorp

Employer Branding Specialist

LinkedIn JuleneKaandorp