Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
26 juli 2022
7 min lezen

20 jaar EN HR solutions

Het is tijd voor een goed gesprek met Lodewijk Blom (Manager Finance) en Tjesca Honnef-Kuytenbrouwer (Algemeen Directeur). Al meer dan 10 jaar collega’s en beiden vertellen ze graag over het 20-jarig bestaan van EN HR solutions, de ontwikkelingen rondom recruitment en geven ze je wijze levenslessen over hoe je een business moet runnen.

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd

In dit artikel
L: Tjesca, ik ga even koffie halen. Voor jou zwart zoals altijd?
T: Lekker!
L: Drink je eigenlijk al 20 jaar je koffie op dezelfde manier?
T: Ja altijd zwart. Misschien heel vroeger wel met melk en suiker, maar ik vind; als je koffie drinkt dan moet het zwart zijn.
 

Van grote corporate naar start-up

L: Genoeg over koffie. EN HR solutions bestaat dit jaar 20 jaar. Een mijlpaal! Hoe ben jij hier ooit begonnen?
T: EN HR solutions is in 2002 opgericht door Nico, Jeroen en Eric. Wij kennen elkaar nog van de tijd dat we alle drie bij Manpower werkten. Ik begon daar ooit in 1992 en heb daar bijna 10 jaar gewerkt. We hebben altijd goed contact gehouden en zo’n 13 jaar geleden vroegen zij mij bij EN HR solutions te starten als Commercieel Manager. Op het moment dat ik werd benaderd werkte ik overigens bij Randstad. Ik vond het enorm spannend om de vertrouwde corporate wereld te verlaten voor de startup EN HR solutions. Ik heb altijd goede werkervaringen gehad met Nico. Ze boden mij de kans om RPO (Recruitment Process Outsourcing) op de kaart te zetten. Ik nam een sprong in het diepe en ben nog altijd blij met die beslissing.
L: Toen jij bij EN HR solutions begon in 2008, brak kort daarna de crisis uit.   T: Klopt, de grote financiële crisis brak aan. Ook wij moesten afscheid nemen van een hele hoop mensen en onze grootste klant, waar we toen voor een groot deel afhankelijk van waren, zette alles on hold. Het was een pittige tijd om te beginnen.
L: Het huidige hoofdkantoor, de begane grond verdieping op de Neptunusstraat in Hoofddorp, is ook de locatie waar jij 13 jaar geleden begon met werken. Hier vond overigens niet de oprichting plaats. Dat was in het vroegere Asics gebouw, maar dat terzijde. Toen de crisis aanbrak, verhuisden we naar een kleinere unit op de 5de etage van hetzelfde gebouw. Hier hebben we vervolgens 5 jaar gezeten nadat we weer teruggingen naar ons vertrouwde kantoor op de begane grond. Hier zitten we inmiddels ook alweer 3 jaar.
T: Ik weet nog goed dat we weer teruggingen naar de plek waar het eerder misging. Het was een positieve ontwikkeling, maar ook heel spannend. We hebben het kantoor spiritueel laten reinigen. Haha, just to be sure.
L: Ik vond het totaal niet spannend om weer terug te gaan naar de begane grond. Sindsdien gaat het namelijk alleen maar goed. Maar toen kwam corona.
T: Ja ik dacht daar gaan we… het positieve effect van corona is dat het normaal is geworden te solliciteren via Teams of Zoom. Dat heeft ons werk efficiënter en makkelijker gemaakt.

Van platte organisatie naar een lange termijnvisie

L: Ik ben zelf ooit directeur geweest dus ik heb veel respect voor jou hoe je al die ballen in de lucht houdt. We werken in een platte organisatie waardoor je veel contact hebt met iedereen. Tegelijkertijd opereer jij op managementniveau, moeten er beslissingen worden genomen en is er een lange termijnvisie. Hoe ga jij hier mee om?
T: Je zit telkens in een andere fase van het bedrijf en dat brengt elke keer nieuwe uitdagingen met zich mee. Ik denk niet dat er één manier is om hier mee om te gaan. Mijn grootste uitdaging is ervoor zorgen dat wij een gezond, innovatief en groeiend bedrijf zijn in elke fase. Goede, blije mensen om je heen is key. Deze mensen moet je verzamelen en je moet leren delegeren. Dat is het moeilijkst dat er is.
Zorg ervoor dat je je werknemers goed faciliteert en vertrouwen geeft. Dingen durven loslaten, maar ook jezelf blijven ontwikkelen door coaching en mensen die jou een spiegel voorhouden. Je moet heel erg van je werk houden en humor is ook erg belangrijk. Oh en je moet je kunnen ontspannen. Meestal sta ik wel aan, maar ik kan het ook uitzetten.
L: Ik ben blij dat je ook lekker op vakantie gaat.
T: Ja dat heb ik moeten leren. Ik ga steeds vaker even weg.  

De veranderingen op het gebied van recruitment

L: Welke veranderingen op het gebied van recruitment heb jij gespot de afgelopen jaren?
T: Het is heel voor de hand liggend om technologische veranderingen te zeggen, maar de grootste verandering die ik heb gezien is de positie van recruitment in organisaties en de erkenning ervan. In tegenstelling tot vroeger, wordt recruitment steeds meer als specialisme gezien. Het is van belang dat je dit op orde hebt, want zonder de juiste mensen aan boord, kan je niet groeien als bedrijf zijnde. Teveel bedrijven hebben met recruitment geen plek aan de directietafel en ik zie die verandering nu wel steeds meer.
L: Hoe zie jij de wereld van recruitment over 20 jaar? Denk je dat er veel gaat veranderen?
T: Voorlopig blijft de krapte op de arbeidsmarkt extreem groot. Door digitalisering komen er veranderingen in beroepen. Er wordt geautomatiseerd en gerobotiseerd wat als gevolg heeft dat er nieuwe beroepen ontstaan. Het is spannend om daar als maatschappij op aan te sluiten, want wat betekent dit voor vraag en aanbod? Wat vervangen kan worden in het recruitmentproces door een tool, zal worden vervangen, maar de menselijke hand blijft altijd superbelangrijk. De regie en creativiteit is niet te vervangen door een computer. Ik denk dat de rol van recruiter altijd blijft bestaan met name voor complexere functies en de regierol in het proces. Daarnaast komt een persoonlijke touch de candidate en client journey ten goede. Er komen nieuwe generaties bij en we nemen afscheid van oudere generaties. Dat heeft ook allemaal invloed op het werk, want wat willen deze mensen en sluit dit nog wel aan? Beroepen verdwijnen en er komen beroepen bij. Dat spanningsveld blijft een uitdaging. Daarin zullen we de komende 20 jaar veel verandering in meemaken.
L: Ik denk dat creativiteit ook een grote verandering heeft doorgemaakt. Als ik kijk naar 10 jaar geleden, toen bestond arbeidsmarktcommunicatie uit slecht 1 persoon. De recruiters deden veel zelf en nu werken er 25 man op de marketingafdeling. Die verandering was ook een hele omslag.
T: Ja, een paar jaar geleden zagen we inderdaad de verandering dat marketing hoort bij recruitment. Het belang van een sterk employer brand zal zich de komende jaren gaan doorzetten. Ik stam nog uit de tijd dat je een advertentie in de krant las of dat er een raambordje op het uitzendbureau hing en je hoopte dat er iemand langsliep. Dat kan je je nu niet meer voorstellen.
L: Het valt mij ook op dat de laatste tijd de reclame-uitingen van bedrijven gericht zijn op het zoeken van nieuwe collega’s. Ze gebruiken dus een deel van hun reclamebudget voor werving.
T: Recruitment is gewoon heel belangrijk in organisaties en als het niet je corebusiness is zou ik het niet zelf doen en op zoek gaan naar een specialist om jouw organisatie te ondersteunen.

Lean and Mean

L: We hebben een hele hoop meegemaakt met EN HR solutions. Veel collega’s zien komen en gaan, sommige met pijn in ons hart. Dat is de maatschappij waar we in leven. Mensen gaan niet meer voor lifetime employement. Het vieren van een 50-jarig jubileum gebeurt zelden meer.
L: Waar ben je het meest trots op als je terugkijkt op de afgelopen 20 jaar?
T: Het meest trots ben ik op waar we nu staan als EN HR solutions. We zijn de grootste stand alone RPO Recruitment partij in Nederland, met een geïntrigeerde marketingafdeling, een uitzendbureau en interim-tak. Dat hebben we met elkaar gedaan dus ik ben super trots op alle medewerkers.
L: Ja, we staan er goed voor, met een nieuwe partner in België (Select Group).
T: Zo kunnen we onze internationale ambities ook versnellen. We werken nu met bijna 100 man. 20_jaar_en_hr_solutionsL: Leuk hè, om de ontwikkeling van zo’n bedrijf mee te maken. Dat is toch fantastisch.
T: We hebben ook tijden gekend dat de cijfers in het rood stonden en we ieder dubbeltje moesten omdraaien.
L: Klopt, soms moest ik me echt mentaal voorbereiden als ik de maandrapporten ging presenteren. Maar we buffelen altijd positief door. Ik blijf altijd kritisch kijken naar de kosten, dat gaat er nooit uit. Dit heeft ons mede door economisch mindere tijden heen geholpen en we zijn we altijd voorbereid op een volgende crisis.
T: Dat is ook de kracht; korte lijnen en snel kunnen schakelen. Als je slagkracht behoudt, kan je altijd overleven. Zorg er ook voor dat je niet te veel managementlagen hebt, dat maakt je minder flexibel.
L: Het leuke aan het werken bij een scale-up als EN HR solutions is dat er veel mensen via via binnenkomen. Je weet dan goed wat je aan iemand hebt. Dat vind ik ook de charme van dit bedrijf. We zijn niet formeel, maar wel professioneel zonder corporate te zijn. Niemand loopt hier met een stropdas om.
LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd