Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
12 juli 2023
Lodi Planting
6 min lezen

Waarom recruitment marketing cruciaal is voor jouw wervingsstrategie

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel
Waarom recruitment marketing cruciaal is voor jouw wervingsstrategie
Als organisatie ben je altijd op zoek naar de beste manieren om talent aan te trekken. In de loop der jaren is recruitment marketing een cruciale rol gaan spelen in het succes van een goede recruitment strategie. In deze blog leggen wij daarom graag uit wat recruitment marketing is, waarom het zo belangrijk is en hoe je een succesvolle recruitment marketing strategie kunt opzetten voor jouw organisatie.

Wat is recruitment marketing?

Recruitment marketing, waar vacaturemarketing een onderdeel van is, is een strategische aanpak om potentiële kandidaten aan te trekken en te converteren tot sollicitanten. Het is een proces dat begint met het begrijpen van de doelgroep die je wilt bereiken en het ontwikkelen van een boodschap die hen aanspreekt. Het doel is om jouw organisatie als aantrekkelijke werkgever te positioneren en om potentiële kandidaten te overtuigen om te solliciteren.
Business objective, purpose or target, goal and resolution to aim for success, aspiration and motivation to achieve goal concept, confident businessman stand with arrow hit bullseye on archery target.
Simpel gezegd is recruitment marketing een combinatie van marketing en recruitment of zoals wij het zeggen: arbeidsmarktcommunicatie. Het gaat om het gebruik van marketingtechnieken die ervoor zorgen dat jij potentiële kandidaten bereikt en kunt werven. Het omvat het creëren van een sterke employer brand, het gebruik van social media en andere digitale kanalen en het ontwikkelen van aantrekkelijke vacatureteksten en carrièrepagina's om sollicitanten te inspireren.

Waarom is recruitment marketing cruciaal voor jouw wervingsstrategie?

Vacaturemarketing helpt bij het aantrekken en het werven van talent. Twee van de drie doelen als het gaat om employer branding. Het stelt je in staat om een ​sterke employer brand te creëren en te onderhouden, waardoor je organisatie aantrekkelijker wordt voor potentiële kandidaten. Daarnaast helpt het je om potentiële kandidaten te bereiken via verschillende kanalen, waaronder social media en andere digitale platforms.

Voordelen van vacaturemarketing

Recruitment marketing biedt verschillende voordelen voor organisaties die op zoek zijn naar nieuw talent. Een aantal van de belangrijkste voordelen hebben wij hieronder voor je op een rij gezet:
 • Het helpt bij het creëren en onderhouden van een sterke employer brand.
 • Het stelt je in staat om potentiële kandidaten te bereiken via verschillende kanalen.
 • Het helpt bij het creëren van aantrekkelijke vacatureteksten, speciale carrièrepagina's en werken-bij websites.
 • Het kan leiden tot een hogere kwaliteit van sollicitanten en lagere wervingskosten.
 • Het helpt bij het opbouwen van talentenpools voor toekomstige wervingsbehoeften.

Statistieken over recruitment marketing

Ook zijn er diverse statistieken die aantonen hoe belangrijk vacaturemarketing is voor organisaties. Een aantal van de meest interessante statistieken zijn:
 • 72% van de werkzoekenden bekijkt de carrièrepagina van een bedrijf voordat ze solliciteren.
 • 79% van de werkzoekenden gebruikt social media bij hun zoektocht naar een baan.
 • Organisaties die een sterke employer brand hebben, hebben 50% meer kans om gekwalificeerde kandidaten aan te trekken.
 • Organisaties die regelmatig investeren in recruitment marketing hebben 13% sneller tijd tot aanwerving en 28% lagere wervingskosten.

Recruitment marketing strategieën

Er zijn verschillende recruitment marketing strategieën die je kunt gebruiken om talent aan te trekken en te werven. Enkele van de meest effectieve strategieën zijn:
 • Creëer een sterke employer brand die jouw organisatie onderscheidt van andere werkgevers.
 • Gebruik social media en andere digitale kanalen om potentiële kandidaten te bereiken en te inspireren.
 • Ontwikkel aantrekkelijke vacatureteksten, speciale carrièrepagina's en werken-bij websites die de cultuur en waarden van jouw organisatie goed weergeven.
 • Maak gebruik van referral programma's om jouw huidige werknemers te betrekken bij het wervingsproces.
 • Gebruik data en analytics om de effectiviteit van jouw recruitment marketing strategie te meten en te optimaliseren.

Het creëren van jouw recruitment marketing plan

Het creëren van een succesvol recruitment marketing plan begint met het begrijpen van de doelgroep die je wilt bereiken en het formuleren van de boodschap die je wilt overbrengen. Het omvat het ontwikkelen van een sterke employer brand, het gebruik van verschillende kanalen om potentiële kandidaten te bereiken en het ontwikkelen van aantrekkelijke vacatureteksten en carrièrepagina's. Ook is het belangrijk om te meten en te optimaliseren op basis van de resultaten.
Stock trading or crypto currency investing, technical analysis for investment, financial graph and chart, stock market or currency exchange concept, businessman investor using laptop to trade graph.

Vacaturemarketing tips

Als recruiter zijn er verschillende vacaturemarketing tips die je kunt gebruiken om jouw strategie te verbeteren. Wij hebben de meest effectieve tips voor je op een rij gezet:
 • Wees authentiek en eerlijk in jouw communicatie met potentiële kandidaten.
 • Maak gebruik van storytelling om de cultuur en waarden van jouw organisatie over te brengen.
 • Maak gebruik van visuele content, zoals foto's en video's, om jouw organisatie te presenteren.
 • Zorg ervoor dat jouw vacatureteksten SEO-vriendelijk zijn om hoger te scoren in zoekresultaten.
 • Maak gebruik van data en analytics om de effectiviteit van jouw recruitment marketing strategie te meten en te optimaliseren.

3 voorbeelden van succesvolle vacaturemarketing campagnes

Benieuwd hoe een vacaturemarketing campagne eruit kan zien? Voor verschillende organisaties hebben wij succesvolle campagnes uitgevoerd. Hieronder vind je een aantal van onze meest opvallende.

Tragel - Zorgbegeleiders (BE)

Tragel contacteerde ons omdat zij op zoek waren naar Vlaamse zorgbegeleiders terwijl ze zelf in Nederland zijn gevestigd. Wij moesten dus aan de hand van onze campagne Vlamingen overtuigen om in Nederland te gaan werken. Het resultaat is dat wij het vooropgestelde doel van 5 aanwervingen hebben gerealiseerd.

Woonwaard - medewerker verhuur (NL)

Woonwaard, één van onze RPO-klanten, was op zoek naar een medewerker verhuur. Onze campagne managers hebben een mediastrategie uitgedacht en de campagne op meerdere kanalen ingezet. Enkel het resultaat op Facebook met 3.014 kliks, een gemiddelde van 0,09 eurocent en een CTR van 4,6% is al indrukwekkend waarmee meerdere geschikte kandidaten werden gevonden en de klant kon kiezen.

Select - County Manager Luxemburg (LU)

Select zocht een Country Manager voor hun kantoor in Luxemburg. Zij kwamen bij ons aankloppen voor een recruitment marketing campagne. Na nog geen 2 weken was deze vacature succesvol ingevuld aan de hand van onze campagne. Meer nog Select had de luxe om te kiezen uit meerdere kandidaten.

Recruitment marketing services

Veel organisatie beschikken niet over de tijd of middelen om hun eigen recruitment marketing strategie te ontwikkelen. Wij bieden daar de oplossing voor. Of het nu gaat om het schrijven van aantrekkelijke vacatureteksten, het ontwikkelen van een employer brand of het maken van een nieuwe werken-bij website. Voor ieder recruitmentvraagstuk is er een oplossing. Meer weten over onze diensten? Klik dan hier.

Ga aan de slag met recruitment marketing!

Budget planning or income management, spending and expense report or investment balance sheet, debt calculation and analysis, businessman with magnifier planning budget with calculator and chart.
Met alle voordelen die recruitment marketing biedt, kunnen we vaststellen dat dit een cruciaal onderdeel is van jouw recruitment strategie. Door gebruik te maken van marketingtechnieken om jouw organisatie te positioneren als aantrekkelijke werkgever vergroot je de kans op het aantrekken van nieuw talent. Het ontwikkelen van een sterke employer brand, het gebruik van verschillende kanalen om potentiële kandidaten te bereiken en het ontwikkelen van aantrekkelijke vacatureteksten en carrièrepagina's, zijn manieren om jouw recruitment marketing strategie te verbeteren. Met behulp van data en analytics kun je de effectiviteit van jouw strategie meten en optimaliseren voor de beste resultaten. Wil jij aan de slag met jouw recruitment marketing? Neem dan gerust contact met ons op of laat je contactgegevens hier achter en wij nemen op een gewenst moment contact met je op.
LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
Geschreven door
Lodi Planting

Lodi Planting is Teamlead AMC België bij EN HR solutions

LinkedIn lodiplanting