Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
29 maart 2021
Jolien Bijhouwer
5 min lezen

Hoe Zorgcentra Meerlanden verpleegkundigen enthousiasmeert én werft voor de ouderenzorg

We spreken Esther de Wit, Communicatieadviseur, en Lotte de Block, HRM-adviseur bij Zorgcentra Meerlanden. Zij stonden voor een uitdaging die voor vele zorgorganisaties herkenbaar zal zijn. Esther: “Onze fantastische zorgmedewerkers verdienen nieuwe collega’s om de zorg te kunnen leveren die we gewend zijn.” Maar dat is geen eenvoudige opgave. Hoe hebben zij dit aangepakt?

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd

In dit artikel

Esther vertelt: “We zijn een kleine organisatie met een kleine staf. Het werven van zorgmedewerkers heeft de afgelopen jaren een steeds grotere prioriteit gekregen. We merkten dat er specifieke kennis nodig was, waar wij zelf niet (voldoende) over beschikten. Daarnaast ontbrak het ons ook aan de tijd om een grote actie op te zetten en die een paar maanden op te volgen. Een externe partij met de juiste kennis was nodig.”

 

Méér dan vacaturemarketing

Esther: “Onze gebruikelijke vacaturemarketing was niet meer effectief genoeg. EN HR solutions adviseerde om meer te focussen op employer branding om verpleegkundigen te bereiken. We twijfelden even of het wel de correcte tijd was hiervoor. We zaten net aan het eind van de eerste lockdown. Maar juist door de coronacrisis was de behoefte aan meer zorgpersoneel groter geworden.” Lotte vult aan: “Ook zien we in de markt dat het aanbod van gediplomeerd personeel heel beperkt is. De vraag was dus, hoe kunnen wij ons onderscheiden?”

Een goed gevoel

Hoe is de samenwerking met EN HR solutions tot stand gekomen? Lotte vertelt: “Nicky Magielsen, Accountmanager, heeft ons benaderd. Naar aanleiding daarvan zijn wij in gesprek gegaan. Zijn telefoontje kwam op het goede moment. We waren al druk met dit onderwerp bezig in een interne werkgroep.” Esther: “Nicky kwam samen met Jolien Bijhouwer, Senior Recruitment Marketeer, bij ons langs. Het verhaal klopte, er werd goed geluisterd naar onze behoefte en er was ruimte voor discussie over en weer. Ze werken met vaste contactpersonen en houden de communicatie daardoor direct en transparant. Zo werken wij zelf ook. Dat voelde goed.”

Het DNA van de organisatie

Er werd gekozen voor een doelgroep campagne gericht op verpleegkundigen. Daar was de nood het hoogst. De eerste stap was om zogenaamde DNA-sessies te organiseren met een groep verpleegkundigen. Lotte: “De DNA-sessies vond ik heel waardevol. Zeker om aan de organisatie te laten zien dat we de werving van nieuwe collega’s heel serieus nemen. Uit die sessies is ook veel informatie gekomen. Het was goed dat we daar zelf niet bij betrokken zijn geweest, zo kon iedereen vrijuit spreken.”

Esther: “De sessies bevestigden het beeld dat wij zelf hebben van onze zorgcentra. Het maakte ons trots en gaf ons nog meer vertrouwen. In onze medewerkers en in hoe fijn onze organisatie is. De medewerkers verdienen het ook dat wij deze inspanningen doen om nieuwe collega’s te vinden. Ook hadden we vertrouwen in de door EN HR voorgestelde campagne en het mooie beeld dat daarmee werd geschetst van onze medewerkers en de werkomgeving. We hebben daarnaast ontzettend veel geluk gehad met de fotografie en het filmen. De locaties waren gelukkig coronavrij en toen nog geheel open voor bezoek. Uiteindelijk was de gehele campagne live vlak voor de maatregelen opnieuw werden aangescherpt.”

Verrassende uitkomsten

Over de campagneresultaten vertelt Lotte: “Het is interessant dat wij zagen dat de campagne het op Facebook goed deed. Terwijl wij zelf hadden gedacht dat LinkedIn succesvoller zou zijn.” Esther beaamt dat: “In die zin hebben we er ook veel van geleerd. De kennis waar EN HR over beschikt, die hebben wij zelf niet. Het vakgebied verandert snel. Welke inspanningen doe je dan wel en welke niet?”

Het wiel aanzwengelen

Esther: “Het past niet bij een dergelijke campagne, maar we wilden er een keihard doel aan koppelen. We gingen echt voor aangenomen verpleegkundigen. Het is ons gelukt om drie verpleegkundigen te binden aan onze organisatie. Met een viertal zijn we nog in gesprek. Ook onze online zichtbaarheid is enorm toegenomen. Het was voor ons een eerste stap binnen employer branding. EN HR heeft ons geholpen dit wiel aan te zwengelen. Het is nu aan ons om het draaiende te houden.”

Een onmisbare bijdrage

Hoe kijken Lotte en Esther terug op de samenwerking en de resultaten? Lotte: “Ik zou dit andere organisaties met een vergelijkbaar vraagstuk ook aanbevelen. Wij hebben het er zelf in de wervingswerkgroep ook over gehad en willen dit nog wel eens doen.”

Esther: “EN HR solutions heeft iets neergezet, uitgevoerd en opgevolgd dat wij zelf absoluut niet hadden gekund. Ze hebben een onmisbare bijdrage geleverd, waar onze zorgmedewerkers profijt bij hebben. De huidige situatie op de arbeidsmarkt binnen de zorg dwingt af dat je je optimaal inzet om voldoende collega’s te werven. En dan is het fijn om zo nu en dan een partner te hebben die bereid is je hand te pakken en een stuk met je mee te rennen.”

Benieuwd wat EN HR solutions voor jouw (zorg)organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op met Nicky Magielsen. Hij is bereikbaar via 06-14609038 of nicky.magielsen@enhrsolutions.com.

Over Zorgcentra Meerlanden

Zorgcentra Meerlanden ondersteunt ouderen in hun behoefte op het gebied van wonen, zorg & welzijn. Of dit nu bij de cliënt thuis is of in één van de locaties in Badhoevedorp (De Meerwende), Hoofddorp (De Meerstede) of Aalsmeer (’t Kloosterhof). Meer dan 400 enthousiaste en gemotiveerde medewerkers dragen met elkaar zorg voor de cliënten. Wil je meer weten over deze organisatie? Kijk dan op de website.

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
Geschreven door
Jolien Bijhouwer

Employer Branding Specialist

LinkedIn JolienBijhouwer