Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
31 mei 2022
4 min lezen

Een dag in het leven van een RPO-recruiter

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel

Een dag in het leven van een RPO-recruiter

In dit artikel neemt Ruth N’ Ganzadi je mee in het leven van een RPO-recruiter en gunt ze je een kijkje achter de schermen bij EN HR solutions.

Ik had nog nooit gehoord van RPO

Mijn allereerste werkervaring was binnen de interimsector, maar ik verlangde naar meer. Ik was op zoek naar een bedrijf waar ik inhouse de recrutering kon doen, projectmatig te werk kon gaan, echt gesprekken kon voeren met kandidaten via interviews, de opvolging kon doen van A tot Z etc. Dag in het leven van een RPO recruiter Sinds december 2021 werk ik bij EN HR solutions en heb ik mijn eerste stappen binnen de RPO-wereld (Recruitment Process Outsourcing) gezet. Iets waar ik niet eerder in aanraking mee ben geweest. Nu ben ik maar al te blij om onderdeel te zijn van EN HR solutions en mijzelf een “Strong Original” kan noemen.

Nu ben ik een echte business partner

Het vinden van het juiste talent op de juiste plaats is iets waar ik mij dagelijks mee bezighoud. Daarnaast speel ik ook echt een rol als “business partner” naar de klant toe. Het is mijn verantwoordelijkheid om het recruitment proces van A tot Z in goede banen te leiden en de vacature succesvol in te vullen met de beste kandidaat. Denk hierbij aan het voeren van een intakegesprek met de hiring manager, het searchen naar de juiste kandidaat voor de functie, het interviewen van deze kandidaat en het managen van ieders verwachtingen.

De krapte op de arbeidsmarkt is voelbaar

Elke dag is een uitdaging, maar elke dag leer ik iets bij. Zo ook dit verhaal. Paar maanden geleden moest ik voor één van onze RPO klanten een kandidaat zoeken voor de vacature van Customer Service Manager. Deze vacature moest, uiteraard, zo snel mogelijk worden ingevuld. Op zich is dit niet zo’n moeilijke functie om te vervullen, maar de vereisten van de klant waren best hoog. Denk aan: een contract van bepaalde tijd (in plaats van onbepaalde tijd). Daarnaast helpt de huidige krapte op de arbeidsmarkt ook niet mee. Maar dit hield mij natuurlijk niet tegen! Ik ben beginnen zoeken naar een geschikte kandidaat, heb een aantal kandidaten voorgesteld, maar achteraf bleken zij niet de beste match te vormen met het bedrijf.

Recruitment is op zoek gaan naar de beste match

Na een nieuwe search bleven er twee kandidaten over. De eerste kandidaat, die op papier alles mee had en in principe de perfecte match zou zijn, mistte een zeer belangrijke skill namelijk people management. People management is de aandacht die de manager heeft voor persoonlijke behoeften, doelstellingen en gedragingen van individuen in een team. People management ligt dichtbij de definitie van management in het algemeen, maar richt zich nog meer op het individu. Dag in het leven van een RPO recruiter - CV De tweede kandidaat miste op papier een aantal skills zoals ervaring binnen de technische sector, Frans als taal… maar tijdens de gesprekken die ik met deze persoon had, wist ik dat hij op vlak van people management erg hoog scoorde. Daaropvolgend nam ik het “risico” om de tweede kandidaat ook voor te stellen aan de hiring manager met een gepaste uitleg. Ik zeg altijd: “een neen heb je, een ja kan je altijd krijgen” en zoals ik al een aanvoelde is het uiteindelijk de tweede kandidaat geworden. Wat ik hieruit heb geleerd is dat je een vacature kan opstellen waarin de verwachtingen staan van” the perfect match” maar dan heb je die ene kandidaat die net die paar elementen mist maar juist datgene heeft waar het bedrijf echt naar op zoek is.

Recruitment is je verantwoordelijkheid nemen

De andere kandidaat moest ik als verantwoordelijke RPO-recruiter afwijzen. Dit nieuws brengen is nooit leuk en kan zelfs moeilijk zijn, maar toen ik de persoon opbelde kreeg ik de volgende feedback. "Ik apprecieer het echt enorm dat je de tijd neemt om mij persoonlijk op te bellen en niet zomaar te mailen zonder concrete uitleg of helemaal niks te laten horen. Dat je mij feedback en tips geeft, iets wat velen niet doen, zeker niet in grote bedrijven. Je hebt mij beloofd dat je mij ging terugbellen, en dat is ook wat je hebt gedaan. Mijn dank is erg groot”.

Recruitment is een glimlach op iemands gezicht toveren

Dit zijn een paar van de zovele redenen/elementen waarom ik heb gekozen voor de functie van RPO-recruiter. Een glimlach toveren op mensen hun gezicht door hen een baan te kunnen aanbieden, de tijd nemen om naar mensen te luisteren en de zaken ook echt goed op te volgen en een blije manager/klant die tevreden is met de succesvolle invulling van de vacature. Recruitment is meer dan alleen het opstellen van vacatures, CV’s screenen en mensen interviewen. Het is echt veel meer dan dat. Durven het verschil te maken is belangrijk en wat ben ik blij dat wij bij EN HR solutions die vrijheid krijgen om nieuwe dingen uit te proberen en het net iets anders te doen dan de rest. Bij EN HR solutions zijn we continu op zoek naar recruiters die voor onze RPO’s in België en Nederland willen gaan werken. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Check dan onze job website.
LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd