5 redenen hoe UX/UI design kan bijdragen aan jouw recruitmentproces
Het succes van een business – ook in de digitale wereld - hangt onder andere af van hoe de gebruiker omgaat met een merk. Daar draait het ook om bij UX/UI design. In dit artikel deel ik 5 redenen waarom elk bedrijf UX/UI design nodig heeft en hoe het bijdraagt aan het recruitementproces.
Wat is UX en UI?
Wel, UX/UI verwijst naar User Experience (UX) en User Interface (UI). Het doel van UX/UI is om het design af te stemmen naar de behoeften van de gebruiker.
UI draait, simpel gezegd, om het aantrekkelijk maken van de interface (de voorkant van een product, service of website). UX bevindt zich, vergeleken met UI, meer op de achtergrond. Een ontwerp met de ideale gebruikservaring staat hier voorop.
Waarom is UX/UI design belangrijk?
Eerlijk? Het is zoals preken voor eigen parochie, want ik werk als UX/UI designer bij EN HR solutions en ga jullie vertellen waarom mijn werk belangrijk is. Maar over 5 minuten ben je het - hopelijk - helemaal met me eens!
UX/UI Design is een functie die de laatste jaren onmisbaar is geworden in de digitale wereld. Steeds meer en meer zaken krijgen een digitale variant of worden verbeterd, denk maar aan de “Internet of things”, de opkomst van web3 en de Metaverse.
Door deze digitale veranderingen vragen veel producten en processen om een beetje liefde en aandacht om de gebruiksvriendelijkheid te blijven garanderen.
Ok, maar jouw website heeft al een responsief design, om nog maar te zwijgen over die killer huisstijl die er voor zorgt dat je opvalt in deze online wereld. Waarom zou je UX/UI Design dan nog nodig hebben in je recruitmentproces? Blijven lezen!
“Ben jij een geboren multitasker?”
De beste manier om uit te leggen wat UX/UI design omvat, is door het geven van een voorbeeld.
Stel je gaat solliciteren bij een bedrijf dat zich heel jong en toekomstgericht opstelt, dan wil je dat de hele beleving, van vacature tot sollicitatie en van de website tot onboarding, dit ook uitstraalt. Een jobadvertentie bijvoorbeeld, is er om een kort overzicht te geven van de bedrijfscultuur. Als een bedrijfscultuur bijvoorbeeld formeel is, moet de jobadvertentie ook formeel zijn. Dit is user interface (UI).
Na het vinden van de jobadvertentie, zou de kandidaat zo snel en eenvoudig mogelijk moeten kunnen solliciteren, toch? Dat is de user experience (UX).
Het sleutelwoord hier is de kandidaat (de gebruiker). UX/UI design dient om kandidaten warm te maken voor een baan en het bedrijf. Helaas is dat niet altijd het geval . Nog te vaak zie ik bedrijven schrijven 'je bent een teamplayer’ of 'een geboren multitasker'. Zij spreken dus te veel in clichés en positioneren zich weinig onderscheidend.
Bij UX/UI design ligt de focus op het creëren van producten die zinvolle en relevante ervaringen bieden aan gebruikers. Wat zijn dan redenen of argumenten waarom elk bedrijf UX/UI design nodig heeft in zijn recruitmentproces?
5 redenen waarom elk bedrijf UX/UI design nodig heeft.
1. Maak het interessant voor de kandidaat
Wat maakt het interessant voor de kandidaat? Alles. Niet alleen het bedrijf moet aantrekkelijk zijn, ook de jobadvertentie én dus het hele recruitmentprocess.
Een goed UX/UI Design zorgt er voor dat de gebruiker op een aangename manier het recruitmentproces kan doorlopen (ook iemand niet weerhouden hoort hier thuis).
In het geval van recruitment zijn er twee hoofdgebruikers: recruiters en kandidaten. Het probleem van het hele recruitmentproces is dat het nog te vaak – lees altijd - gericht is op de recruiters, waardoor er potentiële kandidaten in het proces verloren gaan. Met andere woorden, door de kandidaten geen goede ervaring te bieden, kunnen bedrijven in de toekomst de juiste professionals verliezen.
2. Een werknemer als ambassadeur
Het onderhouden van de bedrijfssfeer en -visie waar werknemers van houden is de sleutel tot een succesvolle business. Logisch toch? Wat denk je dat ze zouden doen als ze gefrustreerd raken op het werk? Inderdaad, ze verlaten je bedrijf want een concurrent is nooit ver weg.
Een goed UX/UI design, zowel intern als extern, boost de bedrijfscommunicatie en draagt bij aan een geweldige merkidentiteit die loyaliteit inspireert. Zo maak je van een werknemer een ambassadeur voor jouw merk, want ergens willen werken, doet werken.
3. Verhoog online verkeer
Laat me raden, hier twijfel je om nog verder te lezen. Je doet namelijk al aan Search Engine Optimization (SEO) en socialmediamarketing … Super! Je bent al een stap verder dan sommige organisaties, maar zelfs jij kan nog beter. Door een goed UX/UI Design zorgen we er voor dat een kandidaat zelf interesse toont in het bedrijf. Begrijp me niet verkeerd, online promotie is een goede manier om een kandidaat tot bij een bedrijf te krijgen. Stel je dan eens voor dat een potentiële kandidaat uit zichzelf naar je bedrijf zoekt, beter toch?
Een doelgroepcampagne is hier een perfecte oplossing voor. Hoewel SEO en socialmediamarketing hierin niet zullen ontbreken, zoeken we het net iets verder. Door te onderzoeken hoe we een specifieke doelgroep, zoals IT developers, kunnen aantrekken, genereren we ook meer websitebezoekers en zelfs sollicitaties! Dit komt omdat de kans groter is dat ze zich aangesproken zullen voelen door de vacatures of het bedrijf.
4. Time is money
10 seconden, zoveel tijd heb je om een kandidaat te overtuigen van jouw website of bedrijf. Een goed UX/UI Design zorgt voor een zo eenvoudig en efficiënt mogelijke navigatie. Beter nog, als je het UX/UI Design meteen goed laat doen, bespaar je tijd en geld die je later zou moeten besteden aan het herontwerpen.
5. Eenheid is jouw merk
Mini-quiz: Wat hebben een rode auto, groene website, geel lettertype en een blauw logo met elkaar gemeen? Exact. Niets. UX/UI Design zorgt voor eenheid binnen een merk. Door het logisch gebruik van kleuren, lettertypes, design stijlen tot zelfs de kleur van de login-knop of de vorm van het winkelwagentje. Een eeuwenoude(?) marketingregel beschrijft hoe een gebruiker de content, in dit geval de vacature of het bedijf, minstens 7 keer moet tegenkomen voordat er wordt overgegaan tot interactie. Eenheid binnen een merk zorgt voor consistentie, consistentie zorgt voor herkenning!
De online versus de offline wereld
In deze online wereld is de eerste interactie die een potentiële werknemer heeft met een bedrijf meestal via een website. Ze vervangen op deze manier de gekende - ik ben van ‘93 dus mag dit zeggen - onthalen van een offline bedrijf. De bediende zorgde voor een aangename service en maakte je wegwijs. Waarom zou je dan niet hetzelfde doen met je online bedrijf?
Doe jij al iets met UX/UI in jouw organisatie?
Klinkt idyllisch hé, en toch is dit geen 5 minuten doe-het-zelf-blog.
UX/UI Design vraagt veel tijd, onderzoek en expertise. Een UX/UI Designer binnen een bedrijf is iemand die weet hoe ontwerpen te maken die perfect aansluiten bij de noden van de gebruiker. Doe jij al iets met UX/UI in jouw recruitmentproces?
Geen paniek als dit niet zo is. Ik werk als UX/UI Designer binnen EN HR solutions en help bedrijven met het opzetten van grote én kleine creatieve campagnes om potentiële werknemers aan te spreken, met – uiteraard - de huisstijl in mijn achterhoofd.
Denk je dat we je kunnen helpen? Neem dan contact op met mijn collega Charlotte Mertens. Wil je ook UX designer worden bij EN HR solutions? Bekijk dan de vacature.