Let op: Vacature- en recruitmentfraude: phishing-berichten uit naam van EN HR solutions.Lees meer.
30 april 2022
7 min lezen

3 creatieve campagnes die in het oog springen  

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd
In dit artikel

3 creatieve campagnes die in het oog springen

 

In dit artikel laten we je 3 zeer creatieve campagnes zien. Natasja, online performance marketeer bij EN HR solutions, vertelt je waarom juist deze campagnes ons in het oog springen. 

 

Hoewel de gekozen campagnes niets te maken hebben met employer branding in de breedste zin van het woord, zijn de take-aways wel relevant. Want wanneer je als werkgever wil opvallen in de huidige krappe arbeidsmarkt zal je nieuwe kanalen moeten inzetten, de medewerker centraal moeten stellen en jouw authentieke boodschap moeten communiceren om het juiste talent binnen te halen. 

 

Creativiteit als basis van een sterk concept

 

Dagelijks krijgen we meer dan 250 advertenties van verschillende merken te zien. Een advertentie heeft als doel je te laten klikken. Daarom geven merken veel geld uit aan hun campagnes. Maar wat maakt dat je een advertentie wel/niet bekijkt, klikt en eventueel overgaat tot een specifieke actie. 

 

Als ik iets heb geleerd van de onderzochte campagnes is dat creativiteit de basis moet zijn van een sterk concept. Meer nog, om een succesvolle marketingcampagne te lanceren, heb je creativiteit en een pakkend concept nodig. Om wat inspiratie op te doen, delen we 3 creatieve campagnes (van anderen) die in het oog springen. 

 

1. Volvo – The street is our showroom 

 

Geen autosalon in 2022. Geen probleem. Volvo Cars lanceerde al snel de campagne: “The street is our showroom”. De populariteit van Volvo is de laatste jaren enorm gestegen. Tijdens een autorit zie je ze om de haverklap voorbij rijden. Grote kans dus dat de Belgische chauffeurs hun toekomstige Volvo gewoon op straat ontmoeten. Daarom zette Volvo drie straatfotografen in om de langsrijdende Volvo’s in volle actie op beeld te zetten. De straten van België zijn letterlijk hun showroom. De spectaculaire beelden die deze fotografen gemaakt hebben, waren te zien bij verschillende Volvo verdelers over heel België.

 

Je eigen Volvo configureren vanaf de straat dankzij AI 

 

Deze succesvolle campagne stopt niet bij het vastleggen van Volvo’s in ons  straatbeeld. Volvo gaat nog een stap verder. Op het autosalon krijg je natuurlijk ook meer informatie over je nieuwe wagen. 

 

Daarom lanceerden ze samen met de campagne een nieuwe AI tool. Daarmee kan je de configuratie van je toekomstige Volvo op straat al bekijken. Het is mogelijk om alle informatie over de wagen die je ziet te verkrijgen. Alles wat je moet doen is een foto maken en deze uploaden. Je kan in de tool zelf de kleur, model, afwerking, en meer van je toekomstige Volvo kiezen. Nadien kan je een afspraak maken met een dealer, een proefrit plannen, de configuratie verfijnen of een offerte aanvragen. 

 

Deze campagne is een goed voorbeeld van de huidige realiteit. Als het autosalon niet door kan gaan, transformeert Volvo Cars de straat in hun eigen showroom. Alle autoliefhebbers kunnen hun favoriete modellen gewoon op de baan bewonderen, samenstellen of bestellen.

 

Bekijk de video op YouTube

 

2. Tips tegen internetcriminaliteit op broodzakken


Lokale Politie Antwerpen

 

Oudere mensen zijn nog niet 100% vertrouwd met het internet en de gevaren ervan. Ze klikken snel op een link in hun mailbox en staan er niet bij stil dat dit mogelijks gevaren met zich meebrengt. Online is het moeilijk om deze doelgroep te bereiken. Wat doen deze mensen wel elke week? Naar de bakker gaan! Daarom heeft de Antwerpse politie via broodzakken campagne gevoerd tegen internetcriminaliteit.

 

“Verbrand je niet aan valse mails of berichten”

 

Het doel is om mensen te bereiken die digitaal nog niet helemaal mee zijn. Via 200 Antwerpse bakkers verspreiden ze tips tegen phishing en internetfraude. De boodschap is: “Verbrand je niet aan valse mails of berichten.”

 

3 concrete boodschappen die je op de broodzak kon lezen: 

1. De bank vraagt per mail naar je wachtwoord of gegevens. Ben je zeker dat het jouw bank is?  Ga hier niet op in en klik nergens op.

 

2. Je zoon stuurt een bericht met zijn nieuw telefoonnummer. Hij vraagt om een flinke som geld over te maken. Ben je niet zeker dat dit jouw zoon is? Rond het gesprek af en betaal niets.

 

3. Je ziet een online aanbieding die te mooi klinkt om waar te zijn. Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Zorg ervoor dat je geld en de verkoper niet spoorloos verdwijnen.

Vind je het zelf moeilijk om verdachte mails te herkennen? Safeonweb.be helpt je alvast op weg.

 

3. Kom op tegen kanker #whatthesmoke en #riproken

RIP_Roken
4 gamers

 

Hoe dring je door tot een doelgroep die volop wil experimenteren en weinig belang hecht aan wat ze net niet mogen doen? Kom op tegen Kanker lanceerde Met Team #RIProken en #WhatTheSmoke een influencer-campagne om jongeren te sensibiliseren rond roken. 

 

Samen met de Belgische gaming community en de populairste TikTok-influencers willen ze jongeren bewust te maken van de nadelen en gevolgen van roken. Dit gebeurt via de influencers op hun eigen unieke en soms ludieke manier. Zo wordt deze serieuze boodschap via een zo luchtige en leuke communicatie onder de aandacht van de jongeren gebracht. 

 

Arno the Kid versus Stefano Pinna (ex-wereldkampioen FIFA)

 

De Downgrade-video is de aftrap van Team #RIProken, een beweging vanuit de belangrijkste influencers uit de Belgische gamingindustrie en gevolgd door de jongeren in Vlaanderen. Samen richten ze Team #RIProken op om duidelijk te maken dat roken niet past binnen hun community.

 

In deze video daagde Arno the Kid Stefano Pinna, ex-wereldkampioen FIFA, uit voor een wedstrijdje FIFA. Voor Arno een verloren strijd. Of niet? De FIFA-spelers van Stefano krijgen Pinna krijgen de fysieke conditie en het uithoudingsvermogen van een roker. Daardoor zien jongeren hun favoriete voetballers verliezen tegen Arno. Ze zien met eigen ogen wat voor gevolgen roken met zich meebrengt. 

 

#WhatTheSmoke

 

Bij de campagne #WhatTheSmoke staat TikTok centraal. De meest populaire TikTokkers op het moment creëerden via hun eigen sociale mediaplatformen content omtrent het onderwerp. Ze deelden hun mening over roken en wat de gevolgen ervan zijn. Wat opvallend is dat ze niet enkel over de lichamelijke gevolgen spraken, maar ook over de impact op je dating skills, je uiterlijk, je vrienden en financiën.

 

Team #RIProken

 

Team #RIProken, dat zijn alle jongeren die gamen cool vinden, maar roken niet. Team #RIProken vertrekt vanuit de Vlaamse gaming-community op Twitch. Een aantal bekende gamers riepen op om je aan te sluiten bij het team via riproken.be. Ook de gaming-influencer brachten content omtrent deze campagne op hun eigen kanalen. Ze organiseerde wedstrijden en give-aways. Als je toonde dat je lid was van team #RIPRoken, maakte je kans op unieke merchandise.

 

Het resultaat van de campagne was adembenemend. In totaal hebben 20 641 mensen zich aangemeld op riproken.be. De campagne werd opgepikt door radiozender MNM, de VRT en werd zelfs op LinkedIn gedeeld. Wat ook zeker is, is dat er veel meer jongeren zijn die nu een beter zicht hebben over de impact van roken. Bekijk de video.

 

Om de campagne af te trappen, daagde Arno The Kid (een opkomende sociale media ster) Stefano Pinna (ex-kampioen FIFA) uit voor een spelletje van het wereldberoemde voetbalspel FIFA. Dat leek een verloren zaak voor Arno, maar Stefano kreeg een stevige handicap: hij kreeg een “rokers”-team waarvan de instellingen, zoals uithoudingsvermogen en fysieke conditie, werden aangepast naar die van een reële jarenlange roker.

Zo moest Stefano het onderspit delven en kon hij samen met vele kijkers live ervaren wat de langetermijneffecten van roken zijn. 

 

De 5 take-aways voor jouw campagne

 

Bovenstaande campagnes tonen aan dat je in tijden van crisis ook toffe ideeën kan bedenken om je merk sterk op de kaart te brengen. Hier zijn onze 5 belangrijkste lessen om van jouw eigen campagne een succes te maken:

 

1. Maak een video en bereik je doelgroep met een sociale media campagne.

 

2.     Grijp de kansen die platformen als TikTok en Twitch met zich meebrengen. Bereik hiermee nieuwe doelgroepen.

 

3.     Laat je doelgroep shinen. Laat met je content zien dat je doelgroep waarde geeft aan je merk.

 

4.     Samenwerken met bekendheden of influencer-marketing. Deze mensen hebben een hechte community en staan heel dicht bij hun volgers. Hun oprechtheid is hun overtuigingskracht en is hun sterkte.

 

5.     Gebruik passende muziek. In een online wereld waarin muziek overal is, wil je dat het je campagne versterkt. 

 

Heb jij behoefte aan een creatieve vacaturemarketing; doelgroep- of merkcampagne? Neem dan contact op met Charlotte Mertens via charlotte.mertens@enhrsolutions.com

LinkedIn Facebook Twitter Copy Link gekopieerd