5 redenen waarom jij niet het juiste talent aantrekt
Het aantrekken van talent is al langer een uitdaging, maar dit wordt nu bijna onmogelijk in de huidige krappe arbeidsmarkt. In dit artikel delen we 5 redenen waarom jij niet het juiste talent kan aantrekken.
Het aantrekken van talent
Het aantrekken van nieuw talent staat op nummer 1 bij de grootste HR-uitdagingen voor 2022. Dit blijkt uit de jaarlijkse werkgever enquête van SD Worx. Opvallend is dat deze uitdaging voor zowel grote als kleine organisaties geldt.
In andere woorden: iedereen in België (en ver daarbuiten) is op zoek naar het juiste talent en toch slagen hier maar weinig organisatie in. Hoe komt dit?
Herken jij je in deze situatie?
Er was een tijd, nog niet zo heel lang geleden, dat je kon kiezen uit meerdere kandidaten die solliciteerden op jouw openstaande vacature. Je vergeleek de competenties van de kandidaten en koos uiteindelijk iemand uit. De reden waarom die kandidaat werd aangenomen laten we voor nu achterwege.
Doordat jij de keuze had uit meerdere kandidaten, kreeg je steeds hogere verwachtingen van de mensen die solliciteerden. Hierdoor ging je op zoek naar het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten maar daardoor bleef uiteindelijk geen enkele kandidaat over.
Kandidaten die toen zijn afgewezen omdat ze niet voldeden aan de lange eisenlijst, zouden tegenwoordig onmiddellijk een contract krijgen. Waarom? Je ziet dat jouw vacatures steeds langer open blijven staan en dat je al blij bent wanneer er iemand solliciteert.
Welkom in de krappe arbeidsmarkt van 2022.
4 redenen voor de huidige krappe arbeidsmarkt
Laten we met het goede nieuws beginnen. Jij bent niet de enige die moeite heeft met het aantrekken van talent. Vrijwel elke organisatie kampt hiermee en daar zijn (minstens) 4 redenen voor.
1. Ontgroening
Volgens StatBel krijgt een vrouw op dit moment gemiddeld 1,7 kinderen.
Op lange termijn zou dit getal blijven op 1,7 kinderen per vrouw en niet terugkeren naar de niveaus van eind jaren 2000 (1,9 kinderen per vrouw). Redenen dat koppels niet meer kinderen willen, zijn de vele onzekerheden over de toekomst en de samenleving. Dit in combinatie met de leeftijd waarop koppels kinderen krijgen.
Of in Jip en Janneke taal: er zijn minder mensen die op de arbeidsmarkt toetreden.
2. Vergrijzing
Volgens StatBel zal 25% van de Belgische bevolking in 2032 vijfenzestig jaar of ouder zijn.
Op dit moment is de gemiddelde leeftijd 42 jaar, maar die leeftijd stijgt tot 44,8 jaar in 2050 en tot 45,5 jaar in 2070. De stijging van de gemiddelde leeftijd kan worden verklaard door de hogere levensverwachting (meer mensen bereiken een hogere leeftijd), maar vooral, en met name tot 2050, door een (babyboom)generatie-effect.
Oftewel: er zijn meer mensen die uit de arbeidsmarkt treden om met pensioen te gaan.
3. Aantal openstaande vacatures
Het VDAB heeft 64% meer vacatures ontvangen in februari 2022 dan in het jaar ervoor.
De afgelopen twaalf maanden werden 386.687 vacatures gemeld aan VDAB. Dat is 64,5% meer dan in de periode van twaalf maanden daarvoor. De stijging van het aantal vacatures rechtstreeks gemeld bij VDAB gaat onverminderd verder. Voor de achtste maand op rij kent VDAB een historisch hoog vacaturecijfer.
Oftewel: iedereen die werk zoekt, heeft meer dan ooit de keuze uit meerdere jobs.
4. Aantal niet-werkenden
Volgens StatBel was 71% van de 20 tot 64-jarigen aan het werk in Q3 van 2021.
In het derde kwartaal van 2021 is 71,4% van de 20-64-jarigen in België aan het werk in vergelijking met 70,5% in het vorige kwartaal van 2021.
Oftewel: van de mensen die kunnen werken, werkt 29% niet.
Er is nog een reden waarom jij geen talent aantrekt
Tot hier het goede nieuws, want bovenstaande redenen zijn zaken waar jij in principe niets aan kan doen. Het gaat hier immers over de arbeidsmarkt en wanneer je deze vergelijkt met een vijver, dan wordt de vijver waarin jij vist steeds kleiner.
Maar er is nog een kant aan het verhaal en dat is het verhaal van jouw organisatie. Wil je in de huidige krappe arbeidsmarkt talent aantrekken dan ga je werk moeten maken van jouw employer branding. Of om in dezelfde metafoor te blijven: er is meer nodig dan je hengel uit te gooien om het talent te laten bijten.
Hoe aantrekkelijk is de organisatie waarvoor jij werkt? Weet ik wat mijn organisatie aantrekkelijk maakt en op welke manier communiceer je dit met de buitenwereld? Durf jij eerlijk te zeggen dat je er alles aan doet om (het juiste) talent aan te trekken? En geldt hetzelfde voor het reeds bestaande en werkzame talent?
Te veel organisaties leunen nog op de oude werkelijkheid waarin de sollicitaties spontaan binnenkwamen. Tegenwoordig is dit eerder een droom en alleen weggelegd voor organisaties die al jaar en dag investeren in hun employer branding.
Gelukkig kunnen wij jou hierbij helpen. Neem contact met ons op.