In gesprek met RPO Recruiter Randi Solstad

In gesprek met RPO Recruiter Randi Solstad

Randi Solstand werkt als RPO recruiter bij één van de belangrijkste telecomproviders in Nederland. Aan de hand van een paar vragen over haar werk als recruiter leren wij haar beter kennen.

 

 

Randi, hoe ben je in aanraking gekomen met de wondere wereld van recruitment?  

Mijn schoonmoeder vertelde vaak op enthousiaste toon verhalen over haar werk als recruiter. De manier waarop zij sprak over de uitdagende projecten die zij deed, de meest bijzondere en uiteenlopende gesprekken met verschillende mensen en de grote mate van zelfstandigheid binnen de functie wekte mijn interesse. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk, want al snel daarna solliciteerde ik op de functie van RPO Recruiter bij EN HR solutions.

 

Wat vormde voor jou nog meer aanleiding om als recruiter aan de slag te gaan? 

​Voorheen was ik werkzaam in de retail, een erg leuke branche, maar voor mij niet langer geschikt met de groeiambities die ik op dat moment had. Ik was daarom op zoek naar een baan in een omgeving die dezelfde gezelligheid kent als retail, maar dan wél met de mogelijkheid dat ik mij kon doorontwikkelen. Hoewel ik nog geen ervaring had binnen recruitment, kreeg ik bij EN HR solutions wél de kans om het vak te leren en daarin te groeien.

 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit? 

Mijn werkdagen zijn best druk, maar zonder twijfel leuk! Op dit moment ben ik aanspreekpunt voor de volledige retail recruitment tak van onze opdrachtgever en daarmee de vraagbaak voor +/-130 managers. Enerzijds schakel ik veel met managers en anderzijds ben ik natuurlijk volop bezig met mijn zoektocht naar de beste kandidaten voor de openstaande vacatures.

 

 

Welke competenties zijn belangrijk in je werk als recruiter?

​Ik denk dat sterke communicatie skills hoog bovenaan de lijst staan. Omdat ik dagelijks zoveel mensen spreek is het belangrijk om voorafgaand goed te weten wat de wensen van de opdrachtgever zijn en of deze matchen met die van een kandidaat. Met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt is ook een proactieve instelling van belang. Klanten verwachten snelheid, expertise en een hoge mate van betrokkenheid. En met de toenemende concurrentie is het ook belangrijk dat je creatief bent. Durf dingen anders te doen en zoek vooral de samenwerking met online marketing op.

 

 

Wat is de grootste uitdaging in je beroep?

Sommige vacatures zijn op basis van hun geografische standplaats uitdagend om in te vullen, maar dat maakt het werk wel extra leuk. Ik pak die kansen dan maar wat graag aan en houd dan ook van een beetje competitie met mijn collega’s. Tegelijkertijd is het belangrijk om het vertrouwen van (hiring) managers te blijven vasthouden en samen te werken aan de perfecte match.

 

 

Wat maakt het werk van een recruiter nou zo interessant?

Het zal je niet verbazen, maar werken als recruiter betekent werken met mensen. Ik spreek er zowel telefonisch als fysiek misschien wel tientallen op een dag. Zodra ik met kandidaten in gesprek ben raak ik getriggerd om te achterhalen wat hun beweegredenen te zijn om te solliciteren op een vacature. En verbazingwekkend lopen deze soms enorm uiteen. Je doet daardoor echt mensenkennis op en leert tegelijkertijd veel over specifieke beroepen. Ik haal veel voldoening uit mijn werk zodra ik weet dat zowel de opdrachtgever als de kandidaat blij is met de match. Want uiteindelijk is dat het énige wat telt. Kandidaat blij, klant blij, ik blij.

 

 

Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt in je werk?

​Ik ben simpelweg gelukkig wanneer de kandidaat en klant tevreden zijn. Als de vacatures zijn ingevuld en ik weet dat iedereen op zijn of haar plek zit. Dan weet ik dat ik weer een stukje heb mogen bijdragen aan de groei van een organisatie. Daar krijg ik heel veel energie van!

 

 

Welk advies zou jij mensen die Recruiter willen worden geven?

Als je geen ervaring hebt binnen recruitment kan ik alleen maar zeggen: ‘Durf de uitdaging aan te gaan, werken met én vóór mensen zal nooit vervelen! Je leert binnen korte tijd vaak enorm veel en dat draagt op zijn beurt ook weer bij aan jouw eigen persoonlijke groei!’

 

 

Laatste vraag, hoe zie je de toekomst van het beroep Recruiter?

Robots kunnen naar mijns inziens het werk van een recruiter nooit volledig overnemen. Daarvoor ontbreken de voelsprieten van échte mensen. En laat dat nou juist zo belangrijk zijn in het werk van een recruiter. Daarbij geloof ik sterk dat in een tijd waarin de arbeidsmarkt aanhoudend krap blijft een recruiter zonder twijfel onmisbaar is om écht het verschil te maken! Wil jij net zoals Randi Solstad  aan de slag als RPO Recruiter? Bij EN HR solutions zijn we nog volop op zoek naar recruitment talent! Je vindt al onze actuele vacatures hier.

Read more

Writen by Bart

Bart Arxhoek
Bart Arxhoek is Online Marketeer bij EN HR solutions